Uitnodiging: Minisymposium onafhankelijke medische wetenschap

Sp

Maandag 13 februari organiseert de SP een minisymposium over de invloed van de farmaceutische industrie op het onderzoek naar geneesmiddelen en het voorschrijfgedrag van artsen. Tweede-Kamerlid Agnes Kant zal initiatiefnota presenteren met voorstellen die de macht van de industrie kunnen indammen. Te gast zijn onder andere de professoren Treffers en Hardon en vertegenwoordigers van toezichthoudende instanties, patiëntenorganisaties en de farmaceutische industrie.

Onafhankelijkheid van medisch wetenschappelijk onderzoek is van groot belang voor een objectieve beoordeling van gewenste en ongewenste effecten van een geneesmiddel. En daarmee van belang voor een goede keuze van artsen voor het beste en meest veilige geneesmiddel. Kamerlid en tevens epidemiologe Agnes Kant presenteert op het symposium haar initiatiefnota 'Vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie'. Sprekers zijn professor Treffers uit Leiden, bekend van zijn kritische houding over de invloed van de industrie op medisch wetenschappelijk onderzoek, en professor Hardon uit Amsterdam, bekend van haar uitgebreide studie over de laksheid van overheden en controlerende instanties met betrekking tot geneesmiddelen.

Het symposium wordt gehouden in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, van 16.00 tot 18.00 uur. Daarna volgt forum-discussie van deskundigen uit de wetenschap, toezichthoudende instanties, patiëntenorganisaties en de industrie. Tenslotte is er een discussie met de zaal.

Het minisymposium gaat vooraf aan het debat die week in de Tweede Kamer over de Geneesmiddelenwet. Een aantal voorstellen ter versterking van de onafhankelijkheid van het medisch onderzoek en het voorschrijfgedrag van de artsen, uit de initiatiefnota van de SP, zullen dan al aan de orde komen. De SP hoopt met het minisymposium het Kamerdebat inhoudelijk te versterken wat betreft het belang van een goede borging van de onafhankelijkheid van wetenschap.

Meer informatie:
Over symposium Ineke Palm: 06 51111073