Anp

http://www.anp.nl

ANP en TNO lanceren Mobiele Multimedia Journalist applicatie

Dit is een origineel persbericht.

Het Algemeen Nederlands Persbureau ANP en TNO Informatie- en Communicatietechnologie beginnen een pilot van drie maanden met de mobiele applicatie Farcast Reporter. Daarmee kunnen journalisten met één druk op de knop multimediaal nieuws van hun mobiele telefoon naar de redactie sturen.

Tijdens de pilot maken 15 verslaggevers van het ANP gebruik van smartphones die uitgerust zijn met de TNO applicatie Farcast Reporter. De smartphone stelt verslaggevers in staat multimedia items te maken bestaande uit tekst, foto's, audio en video. Als het materiaal klaar is, hoeft de journalist alleen maar op 'zenden' te drukken en het item komt terecht op de redactie voor verdere bewerking en publicatie. Omdat tevens GPS coördinaten worden meegezonden, heeft de ANP redactie direct inzicht in de locatie waar het multimedia item is gemaakt.

TNO Informatie- en Communicatietechnologie heeft voor deze pilot een op maat gemaakte versie van de applicatie Farcast Reporter vervaardigd. Farcast Reporter is één van de innovatieve applicaties die gebouwd zijn op het Farcast-platform, een volgende generatie platform voor 'content repurposing'. Andere applicaties zijn Farcast NewsFacts, een toepassing voor het distribueren van het laatste nieuws in tekst, beeld en audio naar mobiele telefoons, en Farcast Podcaster, een toepassing waarmee podcasts gemaakt en gepubliceerd kunnen worden op een mobiele telefoon.

'De mobiele applicatie Farcast Reporter stelt onze verslaggevers in staat echte multimediale journalisten te worden' aldus Bert Kok, Manager Product Development van ANP. 'De mogelijkheid om altijd en overal multimediale reportages te maken, stelt ons in staat het nieuws nog sneller bij onze klanten te krijgen. De mogelijkheid om met één apparaat tekst, foto's, audio en video te maken en versturen geeft een geheel nieuwe dimensie aan het werk van de verslaggever.'

'Als vooraanstaand Nederlands informatieleverancier is het ANP de perfecte partner voor het testen van toepassingen die zijn ontwikkeld op het Farcast-platform', aldus Angelien Sanderman, Manager Business Unit Mobile van TNO Informatie- en Communicatietechnologie. 'Het Farcast-platform is ontworpen voor ondersteuning van toepassingen waarmee gebruikers multimediale informatie kunnen verwerken en versturen ongeacht het originele formaat of het type van het gebruikte apparaat.'

Over Farcast
Farcast van TNO Informatie- en Communicatietechnologie is volgende generatie 'content repurposing' platform. Het ondersteunt toepassingen waarmee gebruikers multimedia kunnen creëren en publiceren, waar en wanneer ze maar willen, ongeacht het gebruikte formaat of apparaat. Farcast transcodeert, bewaart, verwerkt en distribueert informatie in alle formaten voor mobiel en internet. Toepassingen op basis van Farcast zijn Farcast Reporter, Farcast NewsFacts en Farcast Podcaster. Het Farcast-platform zal officieel worden gelanceerd op het 3GSM World Congress 13 tot 16 februari in Barcelona, het belangrijkste mobiele telefonie evenement ter wereld. Demonstraties van applicaties op basis van Farcast zullen gedurende de hele beurs worden gegeven in Hal 1, Stand C69.

Over ANP
Het ANP is de nieuwsleverancier van Nederlandse dagbladen, radio en tv, internet, overheden en het bedrijfsleven. Ook is het ANP nieuws bruikbaar voor mobiele toepassingen als SMS, MMS en WAP. Jaarlijks brengt het ANP meer dan 160.000 nieuwsberichten en 600.000 foto's voor mediagebruik uit.

Over TNO
TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken zo'n 4700 professionals. TNO Informatie- en Communicatietechnologie is één van de vijf kerngebieden van TNO.
www.tno.nl

Meer informatie
Bert Kok, ANP Multimedia, telefoonnummer 06-22238375, bert.kok@anp.nl en
Josée Verbeek, TNO Informatie- en Communicatietechnologie, telefoonnummer 015 285 7308, www.tno.nl/farcast