Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Start vernieuwend kunstproject

Op maandag 13 februari gaat het kunstproject De Imaginaire Verbouwing in Buurt 9 van start. Bewoners worden uitgenodigd om samen met kunstenaars denkbeeldige concepten voor de vernieuwing van hun wijk te bedenken.

Dit doen zij in Platform Buurt 9, een werkatelier dat twee maanden midden in Buurt 9 in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer komt te staan. Een vernieuwend initiatief, noemt Anton Ederveen, portefeuillehouder Welzijn, Onderwijs en Sport (CDA), het project. "Het is laagdrempelig, interactief én brengt mensen in de wijk bij elkaar. En dat is precies wat het stadsdeel met zijn Kunst en Cultuurbeleid wil bereiken."

Vernieuwing voor iedereen
De Imaginaire Verbouwing is een onderdeel van de vernieuwing die reeds enkel jaren in Buurt 9 aan de gang is. Ederveen: "Er worden woningen gebouwd, straten worden opgeknapt, Kunst en Cultuurprojecten: dat alles gebeurd natuurlijk vanuit het sociale aspect van de vernieuwing. Dat mensen trots zijn op hun vernieuwde buurt en elkaar ontmoeten."

Bewoners gaan overdag met de kunstenaars Jeroen Bisscheroux, Hieke Pars en Michiel Voet in het werkatelier aan de slag. Alle ideeën worden dezelfde avond geprojecteerd op het scherm boven het platform. "Zo kan iedereen in de buurt genieten van het kunstproject, ook als je niet zelf iets wil bedenken," aldus Ederveen.

Opening en prijs
Op maandag 13 februari opent Anton Ederveen Platform Buurt 9. Om 17.00 uur kan de hele buurt onder het genot van een drankje een kijkje nemen in het werkatelier en kennismaken met de kunstenaars.

Bij schemering zullen ook enkele ideeën van bewoners worden getoond op het projectiescherm. Er zijn uiteindelijk twee prijzen beschikbaar van 500 euro voor deelnemers aan De Imaginaire Verbouwing.

Begin juli 2006 worden de winnaars gekozen en vindt een feestelijke uitreiking plaats bij de tweede locatie van Platform Buurt 9. Waar het platform naar toe verhuist in juni is nog niet bekend.

Waar en wanneer
Platform Buurt 9 staat in februari en juni in Buurt 9. In februari op de hoek van de Kenau Simon Hasselaarstraat en Dr. H. Colijnstraat. Bewoners zijn welkom in het werkatelier op werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur.

Opdrachtgevers van het kunstproject zijn het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, corporatie Het Oosten en de Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

Bijlage(n):
Deelnameformulier Imaginaire Verbouwing (pdf-document)