Minisymposium: Invloed farmaceutische industrie onder de loep

Sp

Maandag 13 februari organiseert de SP een minisymposium in Den Haag over de invloed van de farmaceutische industrie op geneesmiddelenonderzoek en het voorschrijfgedrag van artsen. Tweede-Kamerlid Agnes Kant zal eeen initiatiefnota presenteren met voorstellen die de macht van de industrie kunnen indammen. Te gast zijn onder andere professoren Treffers en Hardon, en vertegenwoordigers van toezichthoudende instanties, patiëntenorganisaties en de farmaceutische industrie. Tot slot wordt een manifest gepresenteerd en ondertekenen waarin wordt gepleit voor onafhankelijker medisch onderzoek en voorschrijfgedrag.

Professor Treffers uit Leiden analyseert de invloed van de industrie op wetenschappelijk onderzoek. Professor Hardon uit Amsterdam spreekt over de laksheid van overheden en controlerende instanties met betrekking tot geneesmiddelen. Tweede-Kamerlid en epidemiologe Agnes Kant presenteert haar initiatiefnota 'Vijfentwintig medicijnen tegen te grote macht van de farmaceutische industrie'.

Er is een forumdiscussie met onder meer:

- dr. R.W. van Olden, medisch directeur farmaceutisch bedrijf Eli Lily
- Froukje Bos, patiëntenvereniging Pandora

- Dick Bijl, hoofredacteur Geneesmiddelenbulletin

- drs. Ruud Coolen, Nederlands instituut verantwoord medicijngebruik DGV
- prof Jos van der Meer, KNAW

- Martin Buijsen, METC Rijnmond

Tot slot zal een manifest worden gepresenteerd en ondertekend waarin wordt gepleit voor:


- Meer geld voor medisch wetenschappelijk onderzoek van de overheid
- Versterking van de onafhankelijke positie wetenschappelijke onderzoekers
- Openbaarmaking van de onderzoeksresultaten

- Terugdringen van geneesmiddelenmarketing

Het minisymposium gaat vooraf aan het debat die week in de Tweede Kamer over de Geneesmiddelenwet. Een aantal voorstellen uit de initiatiefnota van de SP zal dan aan de orde komen. De SP hoopt met het minisymposium het debat over goede borging van de onafhankelijkheid van wetenschap inhoudelijk te versterken.

13 februari 2006, 16.00 - 18.00 uur
Oude Zaal van de Tweede Kamer, Den Haag

Meer informatie: Ineke Palm: 06 51111073