FNV Horecabond loonstrook-check te Rotterdam 13 februari 2006

Fnv horecabond


-- Persbericht --
(Almere, vrijdag 10 februari 2006)

Loonstrook-check in Rotterdam op 13 februari 2006

De FNV Horecabond, de grootste vakbond in de horeca, recreatie en catering met 25.000 leden, organiseert op maandag 13 februari 2006 een loonstrook-check in Rotterdam. Medewerkers in de horeca, recreatie en catering woonachtig in de regio Rotterdam kunnen gratis hun recente loonstrookjes laten checken door deskundige juristen van de FNV Horecabond om te zien of zij het salaris uitbetaald hebben gekregen waar zij recht op hebben. Alle nieuwe regelingen zoals die rond het zorgstelsel, de invoering van de levensloopregeling, de nieuwe wet voor arbeidsongeschiktheid en auto van de zaak zullen hierin uiteraard meegenomen worden. In geval van fouten adviseert de jurist welke vervolgstappen de werknemer zou kunnen zetten. Na Rotterdam zullen er in 2006 nog op diverse plaatsen dit soort bijeenkomsten georganiseerd worden.

De FNV Horecabond organiseert al sinds enkele jaren looncontroledagen in heel Nederland die open staan voor alle werknemers in de horeca, recreatie en catering of zij nu wel of geen lid zijn van de FNV. In 2005 maakten in totaal 1100 mensen gebruik van de gratis service van de FNV Horecabond. Regelmatig worden er tijdens de loonstrook-check onvolkomenheden geconstateerd, zoals inschaling in de verkeerde (te lage) functiegroep, onjuist brutoloon of onjuiste of geen afdrachten voor pensioenen. De FNV Horecabond-juristen hanteren hierbij de geldende CAO in de horeca, recreatie en catering.

De loonstrook-check in Rotterdam voor horeca-, recreatie- en cateringpersoneel wordt gehouden op maandag 13 februari 2006 van 10.30 tot 15.30 uur in Zalencentrum Engels, Stationsplein 45 in Rotterdam. In het recente verleden kwamen er gemiddeld tussen de 60 en 80 personen tijdens looncontroledagen in Rotterdam.

Tijdens loonstrook-checks na 1 juli 2005 (de ingangsdatum van de horeca CAO die loopt van
1 juli 2005 tot 31 maart 2008) is geconstateerd dat horecamedewerkers er vaak financieel op achteruit gegaan zijn doordat toeslagen voor overwerk, weekend- en nachtdienst zijn afgeschaft. Ook is te zien dat bepaalde functies in de horeca, zoals medewerker bediening, kamermeisje of kok eenvoudige gerechten (functiegroep 3) teruggebracht zijn van een redelijk salaris naar het wettelijk minimum loon. Dit is een gevolg van de ingevoerde horeca CAO, die de FNV Horecabond niet ondertekend heeft en dan ook fel bestrijdt. De FNV Horecabond beschikt over rekenmodellen waaruit blijkt dat medewerkers in functiegroep 3 er sinds 1 juli 2005 maandelijks bijna 200 euro bruto op achteruit kunnen gaan.

Het organiseren van looncontroledagen is een project van de FNV Horecabond dat mogelijk gemaakt wordt met gelden van het Sociaal Fonds Horeca en (SFH) en het Fonds Bevordering Sociale Verhoudingen (FBS).




FNV