MINDEF: Nieuwe dirigent voor Koninklijke Militaire Kapel

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Josef Suilen is met ingang van 13 februari de nieuwe dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' (KMKJWF) in Assen. Suilen (1955) wordt hiermee de eerste vaste dirigent van de in januari 2005 opgerichte kapel.

De Koninklijke Militaire Kapel was al sinds haar oprichting, ruim een jaar geleden, op zoek naar een vast artistiek leider. De Belgische topdirigent Norbert Nozy leidde de kapel ad interim.

De uit Venlo afkomstige Josef Suilen is geen onbekende bij de militaire orkesten. In 2002 was hij een periode gastdirigent bij de toenmalige Johan Willem Friso Kapel en in 2004 dirigeerde hij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht tijdens haar theatertournee.

Josef Suilen studeerde klarinet en directie ('summa cum laude') aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Daarnaast nam hij deel aan diverse vooraanstaande meestercursussen in Salzburg, Siena, Hilversum en Kerkrade, werkte hij als assistent van Bernard Haiting bij het Covent Garden Opera House in Londen en is hij regelmatig gastdirigent van professionele orkesten in binnen- en buitenland.

Suilen zal een verkorte militaire opleiding volgen aan de Nederlandse Defensie Academie (voorheen Koninklijke Militaire Academie) in Breda. Vanaf 1 mei zal hij als majoor-dirigent bij de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' op de dirigentenbok staan.