AutoRai

Lotus intoduceert met nieuwe Exige 'S' snelste productie-Lotus ooit

(2/13/2006)
Met de nieuwe Lotus Exige âSâ introduceert Lotus de snelste Lotus die ooit van de productielijn rolde. De Lotus Exige S is de nieuwste aanwinst binnen de Exige-reeks en is een sportwagen van de eerste orde die een geheel nieuwe betekenis geeft aan de term âExtreme Performanceâ.
Met 123 pk per liter is de Exige S gezien zijn motorafmetingen één van de krachtigste productieautoâs ter wereld.

âDe nieuwe Exige S is geen limited edition of een achteraf getunede versie,â licht Willem van der Kooi van Van der Kooi Sportscars de komst van de nieuwe Exige S toe. âHij wordt van begin tot eind geproduceerd in de bekende fabriek van Lotus in Hethel, waar hij samen met andere Lotus-uitvoeringen van de productielijn rolt. Vanaf mei staat de nieuwe Lotus Exige S in onze showrooms in Lochem en Amsterdam, met een prijskaartje vanaf EUR 70.970,-.â

Met 935 kilo is de Exige S een echte compacte lichtgewicht. Voor de aandrijving kan hij vertrouwen op een hoogtoerige, 162,5 kW / 218 pk sterke 1.8-liter 2ZZ-GE VVTL-i krachtbron die is voorzien van een supercharger en intercooler. Bovendien heeft Lotus de luchtinlaat aangepast en een kleine luchtinlaat op het dak toegevoegd, om te zorgen dat de intercooler, die samen met de supercharger oorspronkelijk voor de legendarische Lotus Sport Exige 240R werd ontwikkeld, zo effectief en efficiënt mogelijk werkt. De motor mondt aan de achterkant uit in een enkele, ovale uitlaatdemper die in het midden van de auto is gemonteerd.

Dankzij deze aanpassingen sprint de Exige S in slechts 4,3 seconden van 0-100 km/u en in 9,98 seconden (geschat) naar de 160 km/u. Zijn topsnelheid is vastgesteld op 238 kilometer per uur. Ondanks deze topprestaties is het brandstofverbruik van de Exige S met 9,1 liter gemiddeld per 100 kilometer zeer bescheiden te noemen.

Bij een Lotus gaat het echter niet om de rechtuit prestaties, maar het weggedrag op bochtige buitenweggetjes, snelwegen en zelfs in de stad. Dankzij zijn koppelsterke motorkarakter is de Exige dan ook uitstekende geschikt voor dagelijks gebruik.

Uitrusting
In het interieur zijn het de ProBax sportkuipen die met name in het oog springen. Die verbeteren de zithouding van de bestuurder en passagier aanzienlijk, omdat ze de natuurlijke welvingen van de ruggengraat volgen en daardoor de doorbloeding van het lichaam stimuleren. Verder levert Lotus de Exige S met diverse pakketten waarmee kopers zelf een voorkeur voor comfort of sportiviteit uit kunnen spreken.

Het Touring Pack voorziet onder meer in elektrisch bedienbare ramen, een zwart suèdeachtig interieur met leeraccenten, een volwaardige vloerbedekkingset, een hoogwaardige DAB radio met CD/MP3 speler, geluidsisolatie, aanvullende verlichting aan de voorkant en een bagagenet.

Het Super Touring Pack heeft het normale Touring Pack als uitgangspunt en voegt daar een aantal zaken aan toe. Daartoe behoren airbags voor de bestuurder en passagier, een lederen stuurwiel, luidsprekers vóór die zijn gemonteerd in de bovenkant van het dashboard, een startknop, een plankje om spullen weg te bergen, een bekerhouder, een lederen pookknop, handremgreep en handremhoes en luxe vloermatten met daarin het embleem geborduurd.

Voor de meer op sportiviteit georiënteerde koper heeft Lotus het Sports Pack ontwikkeld, met onder andere het uitschakelbare Lotus Traction Control (LTC) systeem. Bovendien beschikt deze versie over sportstoelen en een stalen T45 rolkooi en harnasstang voor de bevestiging van een via de aftermarket leverbaar vierpunts veiligheidsharnas.

Met dit pakket als basis voegt het Super Sports Pack daar nog een aantal aantrekkelijke zaken aan toe, waaronder zwarte, ultralichte en gesmede zevenspaaks lichtmetalen wielen (6,5J voor, 7,5J achter), wat een gewichtsbesparing van 2,7 kg per voorwiel en 1,3 kg per achterwiel betekent. Verder voorziet het Super Sports Pack in een speciale wielophanging voor circuitgebruik, met onder andere speciale Eibach veren en enkelvoudig verstelbare Bilstein dempers.

Het tractiecontrolesyteem is tevens als individuele optie leverbaar, evenals een Torsen limited slip differentieel (alleen in combinatie met tractiecontrole) en airconditioning. Voor de nieuwe Exige S is een reeks van twintig carrosserielakken beschikbaar, variërend van unilakken tot metallic kleuren en tal van modieuze lifestyle kleuren.

BedrijfsautoRAI.nl