Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 februari 2006


Wouter Bos: kabinet laat ouderen in de kou staan


Volgens Wouter Bos hebben ouderen het door het kabinet Balkende moeilijker gekregen. Bos zei dit bij de presentatie van het PvdA pamflet Met hart voor ouderen . Dit kabinet laat ouderen in de kou staan. Bij ouderen die kwetsbaar zijn, hakken de bezuinigingen van het kabinet Balkenende er flink in. Door de AOW te bevriezen, een oneerlijk zorgstelsel in te voeren en de huursubsidie te korten heeft het kabinet er bewust voor gekozen om zwakke schouders het zwaarst te treffen.


In het pamflet pleit de PvdA voor een welvaartsvaste AOW, ziektekostenpremies naar draagkracht en het terugdraaien van bezuinigingen op de huursubsidie. Bos: Dat past in een welvarend land waar de ouderen van nu hun steentje flink aan hebben bijgedragen .


De PvdA is blij dat mensen ouder worden en het aantal ouderen toeneemt. Bos: We moeten ophouden negatief te doen over vergrijzing. Het is juist iets om trots op te zijn. Ouderen kunnen en willen langer zelfstandig blijven wonen. Maar het kabinet maakt dat door allerlei bureaucratie alleen maar lastiger. Daarom pleit de PvdA voor servicepunten voor ouderen in elke wijk of dorpskern. Ouderen moeten hier onder meer terecht kunnen met vragen en voor ondersteuning op het gebied van zorg, huisvesting, vervoer, geldzaken, boodschappen, maaltijdvoorziening, verhuizing en het invullen van formulieren. Bos: Een goed voorzieningenniveau en een servicepunt in de wijk moeten er aan bijdragen dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en het gevoel hebben erbij te horen in de buurt.


De PvdA doet haar voorstel om te komen tot servicepunten voor ouderen in het pamflet Met hart voor ouderen dat maandag 13 februari is gepresenteerd.