Gemeente Tilburg

13-2-2006
Meer hectares voor Tilburgse boeren

Agrarische ondernemers uit Tilburg en omgeving nemen komend groeiseizoen 91 hectare grond in eenmalige pacht van de gemeente Tilburg. Dit is meer dan vorig seizoen, toen de boeren nog 66 hectare in eenmalige pacht namen.

In totaal gaat het om 31 percelen. Ongeveer 2/3 deel van de verpachte grond is grasland. De meeste boeren gebruiken dit voor het laten weiden van jongvee en sommigen voor het maaien en winnen van gras. De resterende grond is bouwland, waarop vooral maïs wordt geteeld.

De Grondgebruikersbank Midden-Brabant heeft gezorgd voor een succesvolle afstemming tussen het Landbouwbedrijf van de Gemeente Tilburg, de Stichting Duinboeren en de ZLTO afdeling Tilburg - Oisterwijk. In 2005 is de gemeente Tilburg gestart met het in gebruik geven van gronden door eenmalige pacht aan agrariërs uit de gemeente. Het betreft grond van de gemeente ten bate van bouwprojecten, bedrijfsterreinontwikkeling of van aankopen elders (compensatiegrond).

Wethouder Hans Janssen (grondzaken, economie): Voor de boeren is het in gebruik nemen van de terreinen aantrekkelijk, omdat hun dieren op deze manier op een groter oppervlak kunnen grazen. Hiermee bevorderen we een evenwichtige verdeling van mest over de akkers, wat een positieve invloed heeft op de mineralenbalans in het gebied.