Unicef



DR Congo: Unicef helpt 900 ontheemde families in Zuid-Ituri 10 februari 2006, Bunia - Meer dan 6000 mensen zijn op de vlucht geslagen voor geweld in Zuid-Ituri, een district in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Deze vluchtelingen zijn volledig afhankelijk van hulporganisaties. Unicef zorgt samen met haar partners voor hulpgoederen.

Hoewel de veiligheidssituatie in het district de afgelopen maanden is verbeterd, hebben schermutselingen tussen het regeringsleger en milities gezorgd voor massale volksverhuizingen. Zesduizend vluchtelingen zijn naar Aveba getrokken, een plaats 70 kilometer ten zuiden van de districtshoofdstad Bunia. Hier zijn Pakistaanse soldaten van de VN-vredesmacht MONUC gelegerd.

Afgesloten van de buitenwereld Doordat de gevechten doorgaan, zijn Aveba en omgeving volledig van de buitenwereld afgesloten. De vluchtelingen zijn alleen bereikbaar via helikopters, of via door MONUC-soldaten geëscorteerde wegtransporten. Unicef-medewerkers zagen vanuit een helikopter dat een aantal huizen was afgebrand. Sommige vluchtelingen bivakkeren in de huizen die nog overeind staan en in een kerk, maar de meesten leven dag en nacht in de buitenlucht. Het gaat hierbij voor het merendeel om vrouwen en kinderen. Massimo Nicoletti Altimari van Unicef: "Deze situatie is zorgwekkend. Het weinige voedsel dat er is raakt snel op. Binnen een straal van drie kilometer rond Aveba is het redelijk veilig, maar daarbuiten niet. De mensen kunnen daardoor niet naar hun boerderijen."

Hulp voor 900 families
Binnen 48 uur na de helikoptervlucht is een konvooi bestaande uit vier vrachtwagens vanuit Bunia naar Aveba vertrokken. Zij brachten onder begeleiding van zwaarbewapende Zuid-Afrikaanse en Pakistaanse soldaten van de MONUC-vredesmacht hulpgoederen naar de vluchtelingen. Het gaat om 40 ton voedsel van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en om extra voedzame biscuits, kookgerei en afdekzeilen van Unicef. Unicef heeft samen met haar Italiaanse partner CESVI 900 families kunnen helpen. In totaal kunnen ongeveer 5.400 mensen een maand met deze hulpgoederen doen.

Hulp nodig
Unicef verwacht dat de komende weken nog meer mensen naar Aveba zullen komen. Dit zal de druk op de lokale beschikbare voorzieningen alleen maar doen toenemen. "De komende periode zal voortdurend hulp van humanitaire organisaties nodig zijn om een ramp te voorkomen. Deze mensen lijden al te lang en te veel," benadrukt Altimari.