Gemeente Dordrecht


---

Ina van Zyl in Dordrechts Museum

Alicja Rakuzyn
In het Dordrechts Museum is van 12 februari tot en met 14 mei van dit jaar een tentoonstelling te zien met werk van de in Zuid-Afrika geboren Ina van Zyl.

Deze nog jonge kunstenaar (1971) maakt schilderijen die je kippenvel bezorgen en je daarna niet meer loslaten. Ze doet ongeveer alles in en met haar schilderijen dat eigenlijk niet hoort. Het lijkt of ze langzaam `scrollt' langs het menselijke lichaam (haar onderwerp bij uitstek) en dan stil blijft staan bij details die ze als een bijna abstracte uitsnede meer dan levensgroot uitwerkt. De onderwerpen zijn: tenen die net kracht zetten in een sandaal, een tongpunt die zich krult om een ijsbol, een kin met jonge acnéhuid of een net iets te strakke damesslip.
Van Zyl geeft haar objecten zo `rond' en `tastbaar' mogelijk weer. Kleur, vorm - en verfgebruik zijn hierin doorslaggevend. ,,De achtergronden van mijn schilderijen nemen, in verhouding tot de voorgrond, weinig ruimte in beslag. Toch zijn ze zeer belangrijk, zowel wat betreft hun vorm als in het toegepaste kleurgebruik, want ze bepalen mede de spanning en de monumentaliteit van een werk." ,,Appels, tomaten, schoenen en andere (al dan niet luxe) objecten uit het dagelijkse leven, bekijk ik wellicht met een andere blik dan de geboren en getogen Europeaan. Hierover schilderen is voor mij de manier om uiting te geven aan gevoelens van vervreemding en eenzaamheid. In die zin heeft een eeuwenoud schilderkunstig genre als het stilleven voor mij actuele betekenis", aldus Van Zyl.

De tentoonstelling INA VAN ZYL wordt op zaterdag 11 februari, om 15.00 uur, geopend door beeldend kunstenaar Natasja Kensmil. U bent daarbij van harte welkom.

Plaats van handeling:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
078-6482148
www.dordrechtsmuseum.nl