Nederlandse Taalunie

Project oprichting Steunpunt Nederlandstalige Terminologie

oproep tot registratie van belangstelling

project oprichting steunpunt nederlandstalige terminologie

Oproep aan kandidaten om hun belangstelling kenbaar te maken

De Nederlandse Taalunie zal binnenkort aan geregistreerde gegadigden een verzoek richten om een voorstel in te dienen inzake de oprichting van een Steunpunt Terminologie, een informatie- en adviespunt terminologie voor het Nederlandse taalgebied. Het steunpunt vervult een ondersteunende rol bij de uitvoering van het terminologiebeleid van de Nederlandse Taalunie. Dat beleid krijgt vorm binnen de Commissie Terminologie (CoTerm). Het steunpunt werkt samen met de Vereniging voor Nederlandstalige terminologie (NL-TERM).

De opdracht zal worden gegund aan de indiener van het economisch gunstigste voorstel. De opdracht wordt toegekend door de algemeen secretaris van de Taalunie op voordracht van de Commissie Terminologie, na kennisneming en rangschikking van alle in aanmerking genomen voorstellen door een selectiecommissie.

Een van de voornaamste taken van de Commissie Terminologie is de ontwikkeling van een systematische informatie- en documentatiefunctie voor Nederlandstalige terminologie. Deze functie heeft vorm gekregen in NedTerm, het onderdeel terminologie van het Taalunieversum, de website van de Nederlandse Taalunie. NedTerm bevat informatie en documentatie over Nederlandstalige terminologie, hulpmiddelen voor terminologiewerk en terminologische datacollecties. Met de oprichting van een Steunpunt Terminologie zal een permanente voorziening getroffen worden voor Nederlandstalige terminologie, vergelijkbaar met terminologiedocumentatie- en informatiecentra die in verschillende van de ons omringende taalgebieden bestaan.

Tot de opdracht behoren de volgende taken:

- beheren, onderhouden en actualiseren van de website NedTerm (waaronder de Bibliografie van
de Nederlandstalige terminologische werken);

- uitbreiden van het aantal terminologische collecties waartoe NedTerm toegang biedt;

- toeleiden van terminologische collecties naar de TST-centrale;
- bekendheid geven aan en gebruik stimuleren van NedTerm;
- projectondersteuning ten behoeve van CoTerm/Nederlandse Taalunie;
- projectondersteuning ten behoeve van NL-TERM;
- het ontwikkelen van een plan voor de deskundigheidsbevordering, de bevordering van structurele samenwerking en de ontwikkeling van een expertise- en adviesfunctie voor bedrijven, instellingen en overheden in Nederland, Vlaanderen en Suriname.

De opdracht betreft één voltijdse arbeidsplaats (of twee deeltijdplaatsen).

Alleen de bedrijven, instellingen en consortia die als reactie op deze oproep hun belangstelling kenbaar hebben gemaakt zullen uitgenodigd worden om een voorstel in te dienen. Deze belangstellingregistratie staat open voor:
(a) vakgroepen, onderzoekscentra en onderwijsrichtingen behorend tot openbare of door de overheid erkende onderwijsinstellingen; (b) overheidsdiensten of onderdelen daarvan, en organisaties behorend tot de sfeer van de semi-overheid ;
(c) bedrijven en organisaties die rechtspersoonlijkheid bezitten, zowel van commerciële als van niet-commerciële aard; (d) consortia van twee of meer rechtspersonen behorend tot de bovenstaande categorieën.

Natuurlijke personen en feitelijke verenigingen of organisaties zonder rechtspersoonlijkheid komen niet voor de belangstellingsregistratie in aanmerking en zullen bijgevolg niet uitgenodigd worden om een voorstel in te dienen.

Gegadigden kunnen hun belangstelling voor het indienen van een voorstel kenbaar maken door het bijgaande formulier volledig in te vullen en uiterlijk op 28 februari 2006 vóór 17.00 uur te bezorgen aan het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie onder vermelding van kennisgeving belangstelling voor het indienen van een voorstel inzake Steunpunt Terminologie, op één van de volgende wijzen: via e-mail, gericht aan info@taalunie.org met kopie aan ahoorntje@taalunie.org;
via een faxbericht aan het nummer +31-70-365.98.18 van de Taalunie, t.a.v. mevrouw
A. Hoorntje;
per poststuk gericht aan het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie, belangstelling Steunpunt Terminologie, Postbus 10595, 2501 HN Den Haag;
door persoonlijke overhandiging op het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie, Lange Voorhout 19 te Den Haag.

Het bovengenoemde formulier bevat een aantal vragen betreffende uitsluitingsvoorwaarden en geschiktheidseisen. Het beantwoorden van zulke vragen met Nee leidt tot automatische uitsluiting of kan uitsluiting tot gevolg hebben.