Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Het is veiliger geworden in Gelderland-Midden

Publicatiedatum: 13-2-2006 12:04:38

Het veiligheidsgevoel van mensen in de regio Gelderland-Midden is gestegen. Voelde 37% van de mensen zich in 1999 nog wel eens onveilig, in 2005 is dat gedaald naar 32%. Dit blijkt uit de regionale resultaten van de Veiligheidsmonitor 2005 die als pilot voor het eerst in Nederland is uitgevoerd.

De Veiligheidsmonitor is vorig jaar september gehouden onder bijna 58.000 inwoners van de regio Gelderland-Midden. Ruim 18.000 inwoners (32 procent) hebben de vragenlijst schriftelijk of via internet ingevuld, of werkte mee aan een telefonisch interview. De monitor is een samenwerking tussen gemeenten, politie, justitie en een aantal woningcorporaties in de regio Gelderland-Midden. De Veiligheidsmonitor geeft inzicht in de veiligheid en leefbaarheid van de regio tot op wijkniveau. Het is voor het eerst dat de Veiligheidsmonitor, als pilot voor heel Nederland, wordt afgenomen in een regio.

Leefbaarheid gestegen
De leefbaarheid wordt bepaald door de sociale kwaliteit, de mate van overlast, de mate van dreiging en de waardering van de eigen woning. Uit verschillende vragen blijkt dat de leefbaarheid is verbeterd. Zo wordt voor de regio als geheel door de bewoners relatief weinig dreiging ervaren en is de sociale kwaliteit toegenomen, van een 6,2 in 2001 naar een 6,5. Daarnaast geven inwoners aan dat problemen als sociale overlast, verkeersoverlast en verloedering minder zijn geworden. De eigen woonbuurt wordt door de bewoners gemiddeld met het cijfer 7,7 beoordeeld (2001: 7,6).

Minder inbraak en diefstal, meer geweld
Veiligheid wordt bepaald door de mate van dreiging, de sociale kwaliteit, maar ook of mensen slachtoffer zijn geweest van vernieling of een geweldsdelict. Uit de cijfers blijkt dat ten opzichte van 2001 minder inwoners het slachtoffer zijn geworden van inbraak, autocriminaliteit en diefstal. Daarentegen is het aantal geweldsdelicten en vernielingen gestegen. Wat verder opvalt, is dat 9% van de mensen aangeeft wel eens geconfronteerd te worden met huiselijk geweld. Dit kan zijn als slachtoffer of dader, maar ook als familie, buren, vrienden en/of kennissen.

Het is veiliger, mensen ervaren dit nog niet
Het algemene onveiligheidsgevoel van mensen is gedaald, maar het onveiligheidsgevoel in de eigen buurt is gelijk aan het niveau van 1999. In 2001 voelde 17% zich wel eens onveilig, maar in 2005 is dit gestegen naar de 19% uit 1999. Ondanks de verbetering van de sociale kwaliteit, de feiten en de harde cijfers over buurtproblemen geven burgers toch aan zich vaker onveilig te voelen dan in 2001. Het is objectief gezien veiliger geworden, maar blijkbaar ervaren burgers dit nog niet zo.

Tevredenheid politiecontact
34% Van de burgers geeft aan (zeer) tevreden te zijn over de afhandeling van de aangifte of melding. Daarentegen is 30% (zeer) ontevreden. Bij overig politiecontact geeft 58% aan (zeer) tevreden hierover te zijn. Aan de respondenten is ook gevraagd hoe tevreden ze zijn over het functioneren van de politie in hun buurt. 35% Geeft aan (zeer) tevreden te zijn, een stijging van 2% ten opzichte van 2001. Ook over de beschikbaarheid is de burger positiever.

Pilot Veiligheidsmonitor
De Veiligheidsmonitor is voor het eerst als pilot in Gelderland-Midden uitgevoerd. Op dit moment bestaat er geen eenduidig beeld van de veiligheid en leefbaarheid in Nederland, omdat er verschillende onderzoeken worden gehouden, zoals de Landelijke Politiemonitor Bevolking, de GroteStedenMonitor en diverse CBS-onderzoeken. De resultaten van deze onderzoeken zijn moeilijk vergelijkbaar. Deze onderzoeken worden binnen enkele jaren gebundeld in de landelijke veiligheidsmonitor, die voor het eerst als pilot in Gelderland-Midden is afgenomen.

Reactie korpschef Van Deursen
"Integrale gebiedsgerichte veiligheidszorg is een belangrijk uitgangspunt van de politieregio Gelderland-Midden. In het verlengde daarvan worden onder regie van het bestuur op lokaal niveau acties uitgevoerd. De effectiviteit van de politie kan alleen maar groter worden wanneer we samenwerken met andere partners. Uit het onderzoek blijkt ook dat een integrale aanpak geen luxe is, maar pure noodzaak. Objectieve en subjectieve veiligheid enerzijds en leefbaarheid anderzijds worden niet alleen beïnvloed door het doen en laten van de politie maar ook door gemeenten, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, media en tal van andere instanties en organisaties, maar bovenal door burgers zelf. Het is van het grootste belang dat alle partijen samenwerken om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en dat de participatie van burgers vergroot wordt. Ik ben van mening dat dit onderzoek zeer bruikbare informatie oplevert. Het is nu zaak om de uitkomsten te vertalen naar gezamenlijke activiteiten die leiden tot een verdere verbetering van een veilige en leefbare woonomgeving.

Het korps Gelderland-Midden is inmiddels tal van initiatieven gestart om de dienstverlening te verbeteren om daarmee de tevredenheid van de burger te verhogen. Dat brengt onder meer met zich mee het verhogen van de beschikbaarheid en bereikbaarheid èn de pakkans na de melding. Bijvoorbeeld door de burger, zowel vooraf als achteraf, beter te informeren over wat er met hun melding gebeurd."


Noot voor de redactie (