VVD


13-2-2006

WMO maakt plan van de PvdA mogelijk

De VVD-Tweede-Kamerfractie, bij monde van
volksgezondheidswoordvoerster Anouchka van Miltenburg, omarmt het idee van de PvdA om servicepunten voor ouderen in te richten, maar zet vraagtekens bij de voorgestelde uitwerking van het plan.

De PvdA wil in elke buurt een servicepunt. Het doel van het plan is ouderen te ondersteunen met bijvoorbeeld het invullen van allerlei formulieren, of het aanvragen van een warme maaltijd. Voorwaarde voor de VVD is wel dat de regierol bij de gemeenten zelf ligt. Ook vraagt de VVD zich af of elke buurt zo'n servicepunt wel nodig heeft.

Van Miltenburg: "Ik vraag mij af of de PvdA die regierol van gemeenten zoals vastgelegd in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waar we morgen over stemmen, wel voldoende ondersteunt. Het zou zonde zijn de mogelijkheden die de WMO biedt om de genoemde service te bieden te frustreren, door nu weer landelijk zo'n servicepunt te willen regelen. Natuurlijk moeten we ouderen niet in de kou laten staan en moeten we er alles aan doen afhankelijkheid en vereenzaming van ouderen tegen te gaan, maar het is de gemeente die de regierol hierin gaat vervullen. Want niet elke buurt heeft behoefte aan zo'n servicepunt en tussen de servicepunten onderling zal het aanbod van de diensten ook sterk verschillen.''