Gemeente Bernheze


Verbouwplannen basisschool en peuterspeelzaal Vorstenbosch

De gemeente Bernheze is van plan basisschool Op Weg en peuterspeelzaal t Bijenkorfje in Vorstenbosch te verbouwen. Het gebouw waar nu de basisschool en de peuterspeelzaal zijn gehuisvest kampt met achterstallig onderhoud. Ook voldoet het gebouw niet meer aan de eisen van de ARBO-wet. Verder is een verbouwing wenselijk vanwege de nieuwe manier van lesgeven.

Het gebouw van Basisschool Op Weg werd in 1937 gebouwd. De gevel van dit gebouw zal helemaal intact worden gehouden vanwege het karakteristieke karakter.
In 1985 werd naast de school in semi-tijdelijke units peuterspeelzaal t Bijenkorfje gehuisvest. Inmiddels zijn ook deze units sterk verouderd.

In het nieuwe basisonderwijs krijgen de leerlingen meer ruimte om zelf aan de slag te gaan met de leerstof. Er wordt niet langer alleen maar klassikaal gewerkt. De basisschool in Vorstenbosch is hard op weg om het lesprogramma aan te passen aan deze onderwijsvernieuwing. Hierdoor is onder andere behoefte aan losse werkplekken buiten de lokalen en ruimte voor computers. De indeling van het gebouw zal dan ook drastisch veranderen zodat hiervoor meer ruimte ontstaat.

Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat peuterspeelzalen in of in de buurt van basisscholen zijn gehuisvest. Met de verbouwing zal t Bijenkorfje meer geïntegreerd worden bij de basisschool. Op deze manier kan worden gewerkt aan een doorlopend leerprogramma.

Het bouwplan is nu uitgewerkt. Het schoolbestuur Novum zal de aanbesteding in gang zetten. Afhankelijk daarvan zal bekeken worden in hoeverre de plannen kunnen worden uitgevoerd.