Gemeente Vlaardingen


Stempassen worden vervangen
13 februari 2006

Burgemeester Bruinsma heeft de stempassen die alle Vlaardingse kiesgerechtigden in week 6 op de deurmat hebben gehad ongeldig verklaard. Door een fout van de leverancier staan op veel stempassen verkeerde geboortedata en/of voorvoegsels van achternamen.

Om de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart ordelijk te laten verlopen worden ontvangen alle kiesgerechtigden donderdag 16 februari een nieuwe, geldige stempas. De geldige pas is blauw en paars van kleur en voorzien van de vermelding: nieuwe, geldige stempas. Alleen met deze nieuwe stempas kunnen kiesgerechtigden op 7 maart stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat niet klopt op de passen

Op de stempassen komen twee fouten voor:

1. het voorvoegsel van de achternaam is op sommige passen niet vermeld;

2. de maandaanduiding en de dagaanduiding van de geboortedatum staat op sommige passen omgekeerd vermeld.

Er zijn stempassen waar een combinatie van beide fouten voorkomt. Van de 58.000 uitgegeven stempassen zijn 23.000 uitgegeven met een verkeerde geboortedatum. Het is onbekend bij hoeveel stempassen de achternaam verkeerd is weergegeven.

Fout van de leverancier

De stempassen zijn vervaardigd door Joh. Enschedé. De gemeente Vlaardingen heeft voor de druk een actueel, correct kiezersbestand aangeleverd. Bij de door de gemeente Vlaardingen gecontroleerde drukproef waren bovenstaande fouten niet aanwezig. Joh. Enschedé heeft de verantwoordelijkheid voor de fout op zich genomen. In nauw overleg met de gemeente Vlaardingen worden nu nieuwe stempassen gemaakt en gedrukt.

Meer informatie

De gemeente Vlaardingen informeert de kiesgerechtigden via advertenties, de gemeentepagina in Groot Vlaardingen, internet en posters over de nieuwe, geldige stempas. Op deze site komt uiterlijk donderdag 16 februari ook informatie voor anderstaligen. Voorbeelden van de oude en nieuwe pas worden zo spoedig mogelijk op deze site gepubliccerd.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de gemeente Vlaardingen via (010) 248 4000.