Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 februari 2006


Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over WIA-hiaat-producten


1. Kent u het artikel van Le-Tjong Ching over WIA-hiaat-producten in het blad 'Pensioenadvies' van 31 januari 2006?


2. Bent u het met de auteur eens dat bij dergelijke producten de prikkel tot werkhervatting in stand dient te blijven en dat de drempelvrees bij werkgevers om deels arbeidsgeschikte personen in dienst te nemen, dient te worden verlaagd?


3. Acht u het wenselijk dat eigenrisicodragers en hun verzekeraars WGA'ers in dienst nemen in plaats van hun een vervolguitkering uit te betalen, wat ertoe kan leiden dat UWV opdraait voor de loonaanvulling als de betreffende WGA'ers hierdoor op papier voldoen aan de voorwaarde dat zij ten minste 50% van hun resterende verdiencapaciteit gebruiken?


4. Beschouwt u het instrument van detacheringspools van WGA'ers als een geschikt middel om de prikkel tot werkhervatting te verbeteren, de drempelvrees bij werkgevers te verlagen en de inkomenszekerheid van gedeeltelijk arbeidsgeschikten te vergroten? Zo ja, bent u dan bereid dit instrument bij de sociale partners onder de aandacht te brengen?


5. Ziet u juridische of praktische belemmeringen voor de opzet van dergelijke detacheringspools? Zo ja, hoe kunnen deze worden weggenomen?