Socialistische Partij


Iraanse atoomkwestie vraagt niet om militair antwoord

13-02-2006 * Harry van Bommel heeft de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd zich uit te spreken over de Amerikaanse plannen voor een aanval op Iran waarover gerenommeerde internationale media berichten.

Van Bommel Volgens de Engelse krant Daily Telegraph bereiden de VS een zeer zware luchtaanval voor op Iran als internationale onderhandelingen er niet toe leiden dat het land van de eventuele bouw van atoomwapens afziet. Bij deze aanvallen worden alle atoomenergieinstallaties van Iran met lange afstandsraketten in de as gelegd. De aanvallen zouden met kruisraketten vanaf zee en met nieuwe, alles doorborende wapens vanaf B2 vliegtuigen moeten worden uitgevoerd.

Van Bommel: "Het is niet voor het eerst dat dit soort plannen in de pers komen. Vorige winter stonden in de Amerikaanse kranten soortgelijke plannen, waarin ook Israël een rol zou hebben. Nu gaat het om bijzonder ernstige en grootschalige Amerikaanse plannen, die volgens de Engelse krant veel belangrijker en dringender zijn dan `normale' oorlogsplannen die op ieder hoofdkwartier klaar liggen."

In Groot-Brittannië heeft de denktank de Oxford Research Group vandaag een rapport uitgebracht, waarin onderzocht wordt wat de gevolgen van een dergelijke aanval zijn. Professor Rogers waarschuwt voor bijzonder veel doden als gevolg van de luchtaanvallen, grote ecologische risicoos als gevolg van radioactieve vervuiling op grote schaal; een grote oorlog in het Midden-Oosten die volgt op een dergelijke aanval en ernstige wereldwijde spanningen.

Van Bommel: "De situatie rond de Iraanse atoompolitiek wordt ernstiger. Een militair antwoord op de huidige crisis is een bijzonder gevaarlijke optie, waarvan moet worden afgezien. Er moet naar alternatieve oplossingen worden gezocht, hoe moeilijk die ook mogen zijn."