Socialistische Partij

Nederland moet strafrecht niet door Brussel laten maken

13-02-2006 * De Europese Commissie blijft pogingen doen om een dikkere vinger in de pap van het Nederlandse beleid te krijgen. Ondanks het feit dat de lidstaten exclusief over hun rechtssysteem gaan, heeft het Europese Hof van Justitie de Commissie toch toestemming gegeven om hun richtlijnen met het strafrecht af te dwingen. Dat komt neer op een verdragsverandering zoals die in de Europese grondwet was voorgesteld. En die werd niet voor niets door een ruime meerderheid van Nederland afgekeurd. De SP dringt er al maanden bij de minister van Justitie op aan om de Europese Commissie te verbieden strafrecht in te voeren in lidstaten.

De Europese Commissie kondigde eind november aan dat zij het strafrecht wilde inzetten voor het handhaven van hun richtlijnen. Daartegen heeft de SP als enige partij toen geprotesteerd, waarop de minister aangaf geen voorstander te zijn van de plannen van de Commissie. Toen kort daarop de SP nadere vragen stelde, wilde de regering deze toezegging niet herhalen. Maar tegen die tijd was de kritiek op de uitspraken van het Europese Hof van Justitie als flink gegroeid. De regering wilde echter geen actie ondernemen om het in Brussel aan te kaarten.

Van Bommel: Nederland opheffen? Nee! De SP vindt dat het recht bij de lidstaten moet liggen. Zij kunnen onderling afspreken of zij die verder willen harmoniseren - of niet. Het initiatief voor deze wetswijzigingen bij de Europese Commissie leggen betekent een uitholling van de zeggenschap die we hebben over ons eigen land.

Komende donderdag gaat de SP de Tweede Kamer voorstellen om de minister op te dragen de Europese expansiedrift af te keuren.