TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

13 februari 2006

Nederlanders vinden dat Submission II vertoond moet kunnen worden

VVD Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali maakte in 2004, samen met regisseur Theo van Gogh, de film Submission. In deze film werd aandacht gevraagd voor de positie van de vrouw in de islam. 91 procent van de Nederlanders is bekend met de film Submission.

Hirsi Ali heeft in 2005 een script geschreven voor de film Submission II. In deze nieuwe film zal de positie van homoseksuelen in de islam ter discussie worden gesteld. Zeer waarschijnlijk wordt de film Submission II nu geproduceerd en zal hij dit jaar worden uitgebracht.

Per saldo positief oordeel over uitbrengen Submission II Over het algemeen staan Nederlanders positief tegenover het maken en uitbrengen van zowel Submission I als Submission II. Wel zien we dat men iets gereserveerder staat ten aanzien van Submission II dan bij Submission I het geval was. Het maken van Submission I vond 40 procent (van degenen die bekend zijn met Submission) een goed initiatief, elf procent een slecht initiatief en 45 procent oordeelt neutraal. Het maken, uitbrengen en vertonen van Submission II wordt door 36 procent positief ontvangen, twintig procent is negatief en 43 procent neutraal.


---

1 | Draagvlak voor uitbrengen Submission II kleiner dan voor Submission I


---

Submission I Submission
---
% % Positief 40 36 Neutraal 45 43 Negatief 11 20 Weet niet/ geen mening 4 1


---

Degenen die in 2003 stemden op de LPF, staan het meest positief tegenover het uitbrengen van Submission II. VVD-ers zijn opvallend positief over het uitbrengen van Submission I (52% vond het een goed initiatief, 7% een slecht initiatief), maar oordelen niet significant positiever over het uitbrengen van Submission II (41% positief, 14% negatief) dan gemiddeld. De aanhang van CDA, ChristenUnie en SGP staat het meest afwijzend tegenover het uitbrengen van Submission II.

Verder zijn ouderen minder positief dan gemiddeld over het vertonen van een nieuwe Submission. Een op de drie Nederlanders zou Submission II gaan bekijken als ze daar de kans toe krijgen.

Submission II moet vertoond kunnen worden, ook al leidt dit tot een boycot
Het initiatief van Hirsi Ali geniet veel steun onder de bevolking. Een zeer ruime meerderheid (84%) vindt dat Submission II vertoond moet kunnen worden en dat het maken en vertonen van Submission II onderdeel is van de vrijheid van meningsuiting (88%).

Degenen die van mening zijn dat de film niet vertoond moet kunnen worden (16% van alle Nederlanders) zijn in de helft van de gevallen bang voor maatschappelijke onrust (46%) of men wil moslims niet beledigen (31%). Zoals een respondent het uitdrukt: 'Ze doet een deel van de samenleving verdriet en als politica moet ze zich niet als activiste opstellen'.

Dat met het vertonen van Submission II de woede van een deel van de islamitische wereld op Nederland gericht zal zijn, wordt door driekwart (73%) van de Nederlanders verwacht en ruim de helft verwacht dat hiermee een boycot van Nederlandse producten door de islamitische wereld geriskeerd wordt (56%). Maar dit is kennelijk voor een groot deel van de Nederlanders geen reden om tegen het uitbrengen van de film te zijn. Wel is bijna de helft (47%) van de Nederlanders van mening dat gewacht moet worden met het uitbrengen van Submission II tot de opwinding over de Deense spotprenten is bekoeld. Iets meer dan de helft (51%) vindt dat niet nodig.

In elk geval wil men niet dat de Nederlandse regering het vertonen van Submission II verbiedt: 87 procent is hier tegen. Ook het uitoefenen van druk door de Nederlandse regering op Hirsi Ali wordt door een ruime meerderheid (79%) afgewezen.


---

2 | Draagvlak voor uitbrengen Submission II kleiner dan voor Submission I


---

Mee eens Mee Weet oneens niet/ geen mening % % % Het maken en vertonen van 88 11 1 Submission II is onderdeel van de
vrijheid van meningsuiting
Submission II moet vertoond kunnen 84 16 0 worden
Met het vertonen van Submission II 73 23 5 zal de woede van een deel van de
islamitische wereld zich op
Nederland richten
Met het vertonen van Submission II 56 39 5 riskeert Nederland een boycot van
Nederlandse producten door de
islamitische wereld
Submission II moet NU niet worden 47 51 2 uitgebracht, maar WEL als de
opwinding over de Deense
spotprenten is bekoeld
De Nederlandse regering moet druk 20 79 1 uitoefenen op Hirsi Ali, met als
doel dat ze Submission II niet
uitbrengt
De Nederlandse regering moet het 12 87 1 vertonen van Submission II
verbieden


---

Opvallend is dat - op ChristenUnie/SGP-stemmers na - aanhangers van alle andere partijen in ruime meerderheid van mening zijn dat de film vertoond moet kunnen worden.

C5361 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 9 februari 2006. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en stemgedrag 2003.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).