Breed Platform Verzekerden en Werk

Verbond van Verzekeraars
De heer mr. R. Weurding
Directeur
Postbus 93450
2509 AL Den Haag

Amsterdam 8 februari 2006
Kenmerk: MW/2006-152
Betreft: Toetsingscommissie Fraude Gezondheidsgegevens en regeling met opschortende werking Behandeld door: Mr. M.M.Wewer

Geachte heer Weurding,

Op 14 oktober 2005 heeft u een gesprek gevoerd met Kerst Zwart, directeur BPV&W, waarin is gesproken over de mogelijkheden van een `regeling met opschortende werking' voor nabestaanden gedurende de periode dat een onderzoek naar een vermoeden van fraude bij de toetsingscommissie onder handen is. De aanleiding hiervoor was de brief van BPV&W van 2 augustus 2005 en de reactie van het Verbond hierop bij brief van 14 september 2005.

Tijdens bovengenoemd gesprek is door ondergetekende aangegeven dat het BPV&W zich zorgen maakt over de positie van nabestaanden gedurende de onderzoeksperiode van de toetsingscommissie. Met name is het BPV&W beducht dat nabestaanden gedwongen worden hun huis te verkopen door het (tijdelijk) uitblijven van het geld uit de levensverzekering waardoor zij hun hypotheeklasten niet kunnen opbrengen. Wij pleiten er daarom voor dat de verzekeraar een `regeling met opschortende werking' treft voor de nabestaanden om daarmee de bank zekerheid te verschaffen dat er bij het ontbreken van fraude zal worden uitbetaald. Executie van het huis door de bank kan dan worden voorkomen. U gaf in het gesprek destijds aan deze optie binnen het Verbond te willen bespreken. Tot op heden hebben wij hierover echter nog geen (schriftelijke) reactie ontvangen.

Wij zouden graag op korte termijn hierover helderheid willen krijgen. Mocht een regeling met opschortende werking niet tot de mogelijkheden behoren, dan vernemen wij graag van u andere mogelijke oplossingen om nabestaanden tegemoet te komen. Wij zouden dit punt graag willen agenderen in het overleg met de Toetsingscommissie. Wij hopen dat dit overleg met de commissie spoedig kan plaatsvinden.

Een afschrift van deze brief sturen wij toe aan de Toetsingscommissie en het ministerie van VWS.

In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groet,

Drs. Kerst Zwart,
Directeur / bestuurder BPV&W

c.c. Toetsingscommissie Fraude Gezondheidsgegevens Ministerie van VWS, de heer P. Francissen
Ministerie van VWS, mevrouw H. van Adrichem


-2-