Gemeente Tilburg

Datum
13 februari 2006

Nieuw voorbereidingsbesluit Spoorzone

Het college heeft op 31 januari jl. besloten aan de raad voor te stellen een nieuw voorbereidingsbesluit voor de Spoorzone te nemen. Het voorbereidingsbesluit wordt op 20 februari 2006 om 19.00 uur behandeld in de raadscommissie Fysiek als de agenda het toelaat. Deze vergadering is openbaar. Bij de secretaris van de commissie, Hans Vos, telefoonnummer is 542 82 99, kunt u informatie krijgen over deze vergadering en eventueel spreektijd aanvragen.

De raad neemt naar verwachting op 10 april 2006 het voorbereidingsbesluit.

Voorbereidingsbesluit
Op 3 mei 2006 verliest het in 2004 voor de Spoorzone genomen voorbereidingsbesluit zijn werking. Na de vaststelling van een ontwikkelingsplan in 1994 voor de zuidzijde van het spoor, heeft de raad in 2003 de ambitie en uitgangspunten voor de toekomstige ontwikkeling van de Spoorzone vastgesteld. Hiermee werd de wens bekrachtigd naar een grootschalige herontwikkeling van de NS-percelen aan de noordzijde van het spoor en de omvorming van de huidige Spoorlaan tot een stadsboulevard.

Op 21 maart 2005 heeft de raad voor het plangebied van de Spoorzone een Structuurplan als bedoeld in artikel 7 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vastgesteld. Het Structuurplan is de planologische vertaling van bestaande beleidsdocumenten.

Inmiddels zijn de eerste resultaten van de herontwikkeling van het gebied zichtbaar. Zo is aan de zuidzijde van het spoor gestart met de bouwplannen op de deellocaties Knegtel (Haestrechtkwartier) en het Hollandterrein. Ook met de bouw op een locatie aan de noordzijde van het spoor, namelijk het nieuwe woonzorgcentrum Johannes Zwijssen, is gestart. Voor de herinrichting van de Spoorlaan wordt momenteel een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gevoerd.

Met een voorbereidingsbesluit geeft de raad aan dat voor een gebied een bestemmingsplan in voorbereiding is met het doel de realisering van bouwplannen mogelijk te maken die in het nieuwe bestemmingsplan passen én om ongewenste ontwikkelingen in het gebied tegen te gaan.

Werkingsduur
Het voorbereidingsbesluit geldt voor een periode van twee jaar.

Verdere procedure
Als de raad op 10 april 2006 het voorbereidingsbesluit neemt, treedt dit besluit in werking op 3 mei 2006. Dan wordt dit gepubliceerd op de gemeentepagina van de Tilburgse Koerier en in de Nederlandse Staatscourant. In deze publicatie wordt informatie gegeven over de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen tegen het genomen voorbereidingsbesluit.

Z.O.Z.
Gebied
Het nieuwe voorbereidingsbesluit omvat hetzelfde gebied als in 2004, namelijk het gebied dat globaal wordt begrensd door de Jan Heijnsstraat, Lange Nieuwstraat, Besterdring/NS-plein, Spoorlaan en de St. Ceciliastraat met uitzondering van het Knegtelterrein.

Meer informatie
Hebt u vragen over deze brief dan kunt u contact opnemen met Dorine Kersten van de afdeling Ruimtelijke Ordening. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 542 89 85. U kunt ook contact opnemen met heer Joep Frenken van het Gebiedsteam Binnenstad, telefoonnummer 542 85 27.


---- --