Ingezonden persbericht


Herzien persbericht

Implementatie van softwarepakket voor verzekeraars vaak vertraagd

Schiphol-Oost, 13 februari 2006 - Verzekeraars maken vaak extra kosten doordat de implementatie van een pakketoplossing uitloopt. Een verkeerde pakketkeuze door een onzorgvuldig selectieproces veroorzaakt extra aanpassingen en vertraging van de implementatie. Dit is één van de conclusies uit het tweejaarlijkse onderzoek van DCE Consultants naar 24 pakketoplossingen voor de verzekeringsmarkt.

Leveranciers geven aan dat de eerste release van het pakket in 6 tot 9 maanden kan worden geïmplementeerd. Echter bij de in dit onderzoek ondervraagde gebruikers was de eerste release pas na 12 tot 18 maanden gereed. Deze aanzienlijke uitloop brengt meestal fors hogere kosten met zich mee. De gebruikers geven aan dat zij in de praktijk meer aanpassingen aan de pakketten hebben doorgevoerd dan oorspronkelijk gepland. Dit resulteert in langere implementatieduur en hogere kosten.

'Vaak wordt er bij een vertraging van een traject en het doen van extra aanpassingen met een beschuldigende vinger gewezen naar de leverancier van het pakket, dat is niet altijd reëel. Weliswaar is er in het verkooptraject in sommige gevallen sprake van verwachtingen die later niet of moeilijk kunnen worden waargemaakt. Veelal is de hoofdoorzaak dat het traject van pakketselectie onzorgvuldig is uitgevoerd,' aldus Conny Bekkers, Senior Consultant bij DCE Consultants. 'Uit onze ervaring blijkt dat vaak pas na de keuze van het pakket goed wordt nagedacht of het pakket wel voldoet aan alle eisen en wensen. Dat is echter te laat. De mismatch tussen de functionaliteit van het pakket en de eisen en wensen probeert men te herstellen door wijzigingen in het pakket door te voeren. De klant dient zich voor de selectie van het pakket goed voor te bereiden en een zorgvuldig selectietraject te doorlopen. Dat kan in een later stadium veel tijd en geld schelen en ontevredenheid voorkomen.'

Uit het onderzoek blijkt tevens dat leveranciers sterk inspelen op de wijzigende wet- en regelgeving. Met de zekerheid dat de wereld van vandaag er morgen heel anders uitziet is het selecteren van een softwarepakket voor de verzekeringsadministratie niet eenvoudig. Softwareleveranciers lijken dit te doorzien en reageren op de continu wijzigende wet- en regelgeving. De pakketten kenmerken zich in toenemende mate door een grotere flexibiliteit en beschikken doorgaans over een productconfigurator ten behoeve van het snel kunnen inregelen en aanpassen van producten.

Rapport aanvragen
Het volledige rapport 'Pakketoplossingen in de Praktijk' is voor ¤160,- (excl. BTW) verkrijgbaar via de afdeling Marketing & Communication van DCE Consultants (dce@dceconsultants.com, telefoon 020-4499 900, fax 020-449 9999).

########

Over DCE Consultants
DCE Consultants is een onafhankelijk, internationaal managementadviesbureau. Zij ondersteunt haar klanten met het realiseren van strategie, effectieve bedrijfsvoering en een blijvend sterke concurrentiepositie. De consultants gebruiken hiervoor actuele marktkennis gecombineerd met bewezen innovaties. Resultaat voor de klant staat hierbij altijd centraal. De dienstverlening strekt zich uit over vier expertisegebieden: het leiden en begeleiden van veranderingen, IT-management, marketingmanagement en procesverbetering. DCE Consultants werkt voor klanten uit de financiële dienstverlening, handel en industrie, gezondheidszorg en overheid. DCE Consultants is gevestigd in Amsterdam, Londen, Parijs, Brussel en Luxemburg.

Ingezonden persbericht