Gemeente Stein


Tentoonstelling Archeologie in gemeentehuis
13-02-2006

In de hal van het gemeentehuis wordt een archeologiemanifestatie gehouden. U kunt de tentoonstelling bekijken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en op woensdag van 9.00 tot 19.00 uur.

Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland: een provincie vol archeologische superlatieven.

De oudste sporen van bewoning in Nederland (250.000 jaar oud) komen uit de groeve Belvédère bij Maastricht. Uit de gemeente Ambt Montfort komt de oudste tekening (12.000 jaar) van Nederland, de eerste boeren woonden rond 7500 jaar geleden op de vruchtbare lössgronden bij Sittard, Geleen, Elsloo en Stein en de oudste (vuursteen)mijn bij Rijckholt was al bijna 6000 jaar geleden in gebruik. Het meest uitgebreide urnenveld ligt bij Weert en het grootste Romeinse badhuis in Heerlen. Dan zijn er natuurlijk nog de prachtige sarcofaag van Simpelveld, de mooie vondsten uit de vroeg-middeleeuwse grafvelden in Maastricht en de schitterende kastelen. Het is teveel om op te noemen.

Limburgers mogen trots zijn op een lange en rijke geschiedenis, maar archeologie is meer dan schatten en superlatieven. Vlak bij uw huis is ook archeologie. Iedere vondst vertelt iets over het verleden. Een oude gulden, een verroeste schaar of misschien een verloren gouden ring uit de eigen tuin, brengt het recente verleden terug. Vaak zijn die verbonden met persoonlijke herinneringen of met de eigen familie. Ze vertellen iets over onszelf, over onze eigen geschiedenis.

Er zijn ook vondsten die verder teruggaan in de tijd: een scherf van een middeleeuwse pot, een stuk verroest ijzer dat een middeleeuwse gesp blijkt te zijn, een fragment van een Romeins beeld of misschien wel een vuurstenen vuistbijl. Allemaal zaken die u misschien rond uw huis kunt vinden, langs de kant van de weg of op een akker.

Zon vondst doet misschien uw hart sneller kloppen. Je kunt het verleden aanraken. Soms is die vondst de zelfs aanleiding voor een echte opgraving met vaak verbazingwekkende resultaten.

Voorwerpen uit Stein
De tentoonstelling laat een aantal superlatieven uit Limburg zien. Daarnaast toont de tentoonstelling ook een aantal voorwerpen uit Stein. Misschien zijn er voorwerpen vlakbij uw huis gevonden of is er een voorwerp te zien van een Romeinse familie die eeuwen geleden bij u om de hoek woonde.