Gemeente Stein


Omgang met wilde kuddes in natuurgebieden
13-02-2006

Bij de begrazing van de Maasoevers worden wilde kuddes koeien en/of paarden ingezet voor de natuurontwikkeling langs de oevers. Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Stichting het Limburgs Landschap hebben allerlei voorlichtingspanelen geplaatst. Ook door pictogrammen worden bezoekers geattendeerd op de aanwezigheid van koeien en/of paarden die in (wild) kuddeverband lopen.

De belangrijkste spelregels:
Houdt minstens 50 meter afstand tot de kudde(s) c.q. dieren en loop nooit door een kudde.
Honden (ook aangelijnd) zijn in het begraasde gebied niet toegestaan. Hier wordt door de terreinbeheerders verschillend mee omgegaan. De grote grazers in het terrein kunnen honden als roofdieren beschouwen die verjaagd moeten worden. Zeker kuddes waar kalfjes of veulens aanwezig zijn, kunnen de honden agressief benaderen. Dit zorgt voor grote onrust in het terrein, die ook vele bezoekers van het gebied tot last kan zijn. Bij Vereniging Natuurmonumenten mogen honden vaak wél aangelijnd mee het terrein in.
Koeien en/of paarden niet voeren.
Betreding van het terrein vindt plaats op eigen risico. Toegangsregel in het kader van eigen terrein.

Het aantal incidenten bleef beperkt in heel Nederland. Doordat er steeds meer terreinen met natuurlijke begrazing bijkomen (óók in de Grensmaas), wordt de kans op confrontaties groter. We willen iedereen er nog eens op wijzen dat dit ook risicos meebrengt, vooral als u zich niet aan de spelregels houdt.