Gemeente Almere

Almere krijgt International New Town Institute

De gemeente Almere en de provincie Flevoland stellen ieder ? 40.000 beschikbaar voor de ontwikkeling van een kenniscentrum op het gebied van New Towns. Deelnemers aan dit initiatief zijn verder de TU Delft, de Universiteit van Amsterdam, het Nieuw Land Erfgoedcentrum en de Bibliotheek Almere.

Het kenniscentrum krijgt de naam International New Town Institute (INTI). Het instituut speelt in op de groeiende behoefte om informatie over nieuwe steden en veranderingsprocessen in nieuwe steden bij elkaar te brengen. Hierbij gaat het niet alleen om het verzamelen en toegankelijk maken van informatie op papier, kaarten en in andere vorm, maar ook om het ontwikkelen van nieuwe kennis door middel van fundamenteel wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Daarmee ligt er een duidelijke relatie met de recent benoemde bijzonder hoogleraar op de Han Lammers leerstoel, dhr. Arnold Reyndorp.

New town Almere

Almere is dé new town van Nederland en als onderdeel van het Zuiderzeeproject de vestigingsplaats bij uitstek voor zon centrum. Bovendien versterkt een kenniscentrum met internationale uitstraling het stedelijke profiel van Almere.

Organisatie

Prof. Dr. Dirk Frieling van de TU Delft is als kwartiermaker benoemd, mw. Marit Geluk als projectmedewerker. Voor dit jaar staan er verschillende activiteiten op het programma: een internationale conferentie over New Towns, collectievorming en het streven is om nog in 2006 twee promotie-onderzoeken te laten starten. In de Bibliotheek Almere is voor het INTI een aparte werkplek ingericht.