Gemeente Almere

Meerjarenplan besteding fonds Beroeps- en Wetenschappelijk Onderwijs

Het college stelt de gemeenteraad voor het meerjarenplan voor de besteding van het fonds Beroeps- en Wetenschappelijk Onderwijs vast te stellen. In het fonds zitten de middelen voor de uitwerking van het programma Hoger Onderwijs. Doel van het programma is de realisatie van een modern, toekomstvast en op de maat van Almere toegesneden aanbod van hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.

Drie clusters van activiteiten

Het meerjarenplan gaat uit van drie clusters van activiteiten:

· Lopende activiteiten en projecten voortvloeiend uit bijvoorbeeld: het Convenant Hoger Onderwijs; de ontwikkeling van de Business School Almere; de start van een nieuwe technische HBO opleiding Enterprise, Innovation and Technology; de realisatie van de Almere Health School, het opzetten van sociaal, culturele en wetenschappelijke lezingen in nauwe samenspraak met de buitengewoon hoogleraar van de Han Lammers Leerstoel en de stimulering/ontwikkeling van studentenbeleid.

· Activiteiten en projecten die in voorbereiding zijn, zoals de realisering van een themapark Public Health in Almere Poort.

· Initiatieven, plannen en ideeën die nog niet in het stadium verkeren van concrete uitwerking. Het gaat daarbij om onderzoek naar nieuwe HBO- en WO-opleidingen, maar ook over het opzetten en faciliteren van leerwerkbedrijven voor zowel het middelbaar- als hoger beroepsonderwijs.

Bijdragen derden

Er zijn twee redenen voor het college om in te stemmen met het bestedingsvoorstel: In nauw overleg met verschillende instellingen voor hoger onderwijs en andere derde partijen zijn verschillende initiatieven, projecten en activiteiten rondom het thema uitbouw en ontwikkeling van hoger onderwijs in Almere in de afgelopen maanden verder uitgewerkt. Bovendien zijn zowel deze instellingen en partijen, als ook de provincie Flevoland en de rijksoverheid bereid zowel personele als financiële bijdragen te leveren.