SRB wil hogere AOW voor rokers

Stichting rokersbelangen

AMSTERDAM, 13 februari 2006

De Stichting Rokersbelangen (SRB) stelt voor om rokers een hogere AOW te verstrekken. Dit in reactie op het plan van AXA verzekeringen om mensen die ongezond leven een hogere ziektekostenpremie te laten betalen.

Verzekeraars halen hogere winsten indien zij mensen die ongezond leven meer premie kunnen laten betalen. Volgens SRB bestuurslid Ton Wurtz een onhaalbaar plan: want wie bepaald wat een gezond leven is en waar leg je de grens? Bovendien levert een ongezonde levenstijl weliswaar een hogere kans op hogere medische kosten, het een hangt echter niet per definitie met elkaar samen.

Mocht dit onzalige plan desondanks verder worden uitgedacht dan stelt de SRB voor om als tegenprestatie rokers een hogere AOW te verstrekken. Wurtz: volgens AXA moeten rokers meer verzekeringspremie betalen omdat ze eerder medische hulp nodig hebben dan andere mensen. Als je dit idee consequent doorvoert dan gaan rokers ook eerder dood en kosten ze dus minder aan AOW.

Stichting Rokersbelangen
De Stichting Rokers Belangen is een consumentenorganisatie die sinds 1993 actief opkomt voor de rechten en belangen van de volwassen roker en die zich sterk maakt voor een samenleving waarin tolerantie en wederzijds begrip tussen rokers en niet-rokers bestaat.


Noot voor de redactie,