Gemeente Hengelo

Hengelose inwoners kunnen reageren op nieuw programma voor binnenstad

De binnenstad van Hengelo krijgt een nieuw programma. Hierin staan activiteiten die de gemeente in de binnenstad ontplooit. In de Gemeentewinkel en op deze website kunnen belangstellenden het concept-programma inzien. Voordat de gemeenteraad het programma vaststelt, kunnen inwoners nog schriftelijk reageren. Zij hebben hiervoor tot 7 april aanstaande de mogelijkheid.

Mede naar aanleiding van signalen van ondernemers in de binnenstad is begin 2005 door de gemeenteraad en burgemeester en wethouders van Hengelo opdracht gegeven voor een nieuw binnenstadsprogramma 'Concept Binnenstadsprogramma 2005-2015'. Het concept-programma ligt inmiddels ter inzage in de Gemeentewinkel van het stadhuis. Via deze website is de informatie te vinden onder de rubriek Projecten. Reacties op het programma kunnen belangstellenden sturen naar: Gemeente Hengelo, postbus 18, 7550 AA, Hengelo.

Inloopavonden

Ook staan er drie inloopavonden over dit onderwerp op de planning. Deze zijn op:
Maandag 27 februari van 17.00 tot 19.00 uur (stadhuis). Maandag 27 maart van 17.00 uur tot 19.00 uur.
Donderdag 30 maart van 19.00 tot 21.00 uur.

Tijdens de inloopavonden zijn medewerkers van de gemeente en de wijkwethouder binnenstad aanwezig om vragen te beantwoorden. Inwoners kunnen dan op het programma reageren. Reacties kunnen zij schriftelijk geven via een invulformulier. Deze worden verzameld en ter informatie aan de leden van de gemeenteraad ter inzage gelegd. De reacties zullen leiden tot een zogenoemde reactienota. Daarin geeft het college aan of een reactie aanleiding heeft gegeven tot het aanpassen of aanvullen van het programma. Uiteindelijk zal de gemeenteraad het definitieve programma vaststellen.

Inspraak

De inspraak richt zich op de nieuwe activiteiten die worden voorgesteld. Hebben college en raad de juiste beslispunten geformuleerd en beantwoorden de voorgestelde activiteiten aan de problemen die in de Binnenstad ervaren worden? De volgende activiteiten worden voorgesteld:
Het organiseren van een groot evenement in 2006. Het opstarten van het planproces/ stadsdebat voor het marktplein voor de lange termijn(uitwerking aantal modellen en daadwerkelijke stadsdebat).
Het verbeteren en versterken van het promotiebeleid rond de binnenstad en het intensiveren van evenementen.
Een verlichtingsplan voor het aanlichten van de gevels in de binnenstad.
Het zorgen voor goede openbare toiletvoorzieningen.

Doelstellingen

De doelstellingen van het programma zijn:
Helder en transparant zijn over de activiteiten die de gemeente in en ten behoeve van de Binnenstad verricht en in de planning heeft; het programma als communicatie instrument naar buiten. De politiek kan door middel van het programma (andere) prioriteiten stellen, gewenste ontwikkelingen in gang zetten, financiën herschikken en vervolgens sturen op die prioriteiten.

Inventarisatie

Het concept-programma is een inventarisatie van alle lopende activiteiten die de gemeente in de binnenstad ontplooit. Voor belangrijke discussieonderdelen zoals de detailhandels structuurvisie, loopt een eigen communicatietraject. Voor een ander zeer belangrijk thema, het marktplein, wordt in het binnenstadsprogramma een voorstel gedaan voor een breed stadsdebat.