GroenLinks

Wachtlijst jeugdzorg met ruim 20% gegroeid deze week spoeddebat

13 februari 2006

De wachtlijsten voor de jeugdzorg zijn niet gedaald maar afgelopen jaar met 22% gestegen. GroenLinks wil dat staatssecretaris Ross hierover zo snel mogelijk verantwoording afgelegd in de Kamer.

Meer dan 6.200 kinderen wachten per 1 januari 2006 langer dan 9 weken op geïndiceerde zorg. Dat blijkt uit cijfers van de MOgroep. Er is sprake van een stijging van 22 procent ten opzichte van juli 2005, toen er meer dan 5000 kinderen op de wachtlijst stonden voor jeugdzorg. Staatssecretaris Ross moet hierover zo snel mogelijk verantwoording afleggen in de Kamer. Zij heeft zich immers tot doel gesteld de wachtlijsten voor eind 2006 weg te werken. Die belofte gaat ze niet waarmaken. Ze heeft maar 33 miljoen euro extra neergeteld, waar ruim 100 miljoen nodig was. Het enige dat het kabinet hiermee organiseert is haar eigen falen.

Groenlinks vindt de wachtlijsten onaanvaardbaar. Dit kabinet lijkt kinderen en jongeren alleen op te merken als zij crimineel zijn, radicaliseren en overlast veroorzaken. Voor het oplaten van stoere luchtballonnen is er animo genoeg, maar de grootste probleemgroep blijft op de wachtlijst staan.

De term wachtlijst verhult de problemen en het leed. Meer dan 6.200 kinderen die wachten op zorg of uithuisplaatsing, betekent dat er meer dan 6.200 kinderen langer kans lopen mishandeld of misbruikt te worden, of in een gezin moeten wonen waar men de opvoeding niet aan kan. Deze kinderen hebben recht op een veilige omgeving, op zorg en hulp.

Om de wachtlijsten echt weg te werken moet er rekening gehouden worden met de groeiende behoefte aan zorg. Op dit moment is het dweilen met de kraan open voor de vele hulpverleners in de jeugdzorg. Daarom is er enerzijds veel meer geld nodig nog eens 100 miljoen euro - en anderzijds een concreet meerjarenplan "Weg met de wachtlijsten" nodig. Ministeries van VWS en Justitie, de MO-Groep en het IPO moeten voor de behandeling van de voorjaarsnota met een structureel en financieel goed onderbouwd plan komen om de wachtlijsten weg te werken. De politiek en de samenleving kunnen hen daar vervolgens allen op afrekenen.

Naïma Azough