Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 februari 2006

Prijswinnaars ontwerp Vegro-terrein bekend

Uit 24 inzendingen zijn voor Alkmaar René Berbee en Marc Holvoet met het plan Post Industrialisation gekozen als winnende architecten van de tweejaarlijkse internationale prijsvraag van Europan voor jonge architecten. Met het winnende ontwerp en de daarbij behorende architect gaat Alkmaar kijken wat de mogelijkheden zijn voor het voormalig Vegroterrein.

De prijsvraag biedt een mooie kans voor jonge Europese architecten om naam te maken. Voor Alkmaar en Overstad is het een uitgelezen kans op een vernieuwend, spraakmakend ontwerp. Het kan een inspiratie zijn voor Alkmaar, dat mogelijk navolging verdient. Het ontwerp zal het gesprek over vernieuwende architectuur en stedenbouw voeden.

Prijsvraag
Alkmaar zette begin 2005 een deel van het voormalige Vegro-terrein op Overstad in voor de prijsvraag Europan8 voor Europese jonge architecten. In de ogen van het College van Burgemeester en Wethouders biedt de locatie volop kansen voor een nieuwe impuls in de Alkmaarse stedenbouw en architectuur. Een deskundige jury heeft een winnaar aangewezen voor Alkmaar. De jury was er snel uit. René Berbee en Marc Holvoet hebben in hun plan het bestaande stedelijke bouwplan van het studiegebied behouden. De nieuwe bouwblokken in het plan zijn samengesteld uit 'pakhuizen' voor wonen en werken. Het plan vertegenwoordigt volgens de jury een glashelder en goed doordacht ontwerp met een sterk visueel beeld. Het plan resulteert in woonblokken in verschillende afmetingen, maar met een gemeenschappelijk ontwerp. Het robuuste uiterlijk van het gebouw creëert een onderscheidende identiteit en past goed in de omgeving. Een van de sterke punten van het plan is volgens de jury de strategie: het behoud van de bestaande plattegrond, zodat snel met de bouwen begonnen zou kunnen worden.

De gemeente zal met de winnaars het vervolg van de prijsvraag bespreken. Nagegaan zal worden of het plan, al dan niet aangepast, past binnen het gebied en uiteraard de ontwikkelingsvisie waaraan de gemeente in overleg met de eigenaren werkt voor Overstad.

Opgave

Op het Vegro-terrein staan op dit moment grote bedrijfsloodsen van een groothandel. Deze loodsen worden gesloopt. De opgave voor de jonge architecten was: menging van woon- en bedrijfsfuncties; woningen met kwalitatief goede privé-buitenruimte en op de begane grond commerciële voorzieningen. Ook het parkeren was een belangrijk aandachtspunt. De landschappelijke kwaliteiten van het Noordhollands kanaal moesten darbij ingezet en zo mogelijk versterkt worden.

Vernieuwend voor Alkmaar
Door deelname aan de tweejaarlijkse prijsvraag komt de gemeente in contact met de vernieuwende ideeën die leven onder de jongste generatie ontwerpers. Jonge architecten en stedenbouwkundigen uit verschillende landen buigen zich over de problemen op de betreffende locatie en brengen vaak onverwachte, vernieuwende ideeën naar voren. Hierdoor worden - soms vastgeroeste - denkpatronen doorbroken en krijgt de toekomst een kans. Daarnaast kan de gemeente, door deelname aan Europan, deelnemen aan evenementen op Europees niveau, waar ontmoetingen met collega's uit andere landen centraal staan. Discussies over gemeenschappelijke problemen en uitwisseling van ervaringen leveren een verbreding van de gedachte op.

Europan8
Europan is een Europese organisatie met vestigingen in zo'n twintig landen. De organisatie schept in en buiten Nederland kansen voor jonge architecten, mobiliseert ideeën, oplossingen, benaderingen en ontwerpen. En draagt bij aan het debat over architectuur en stedenbouw op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Gemeentes en/of opdrachtgevers stellen locaties beschikbaar en Europan organiseert de prijsvraag. Opzet van de tweejaarlijkse prijsvraag is dat het winnende plan daadwerkelijk wordt uitgewerkt en gebouwd. Het is de achtste keer dat Europan deze prijsvraag in ons land uitschrijft.

Voor meer informatie zie www.europan.nl


-----------------------


---- --