Gemeente Utrecht

Grote pakkans leidt tot naleving regels door taxichauffeurs in utrecht

Intensieve controle leidt er in Utrecht toe dat nagenoeg alle taxichauffeurs een chauffeurspas hebben waaruit blijkt dat ze een vakexamen hebben afgelegd. Tijdens de handhavingsactie 'Chauffeurspassen 2006' bleek dat slechts één van de in totaal 217 gecontroleerde taxichauffeurs geen geldige chauffeurspas had. De intensieve controle door politie Utrecht en de Inspectie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd gehouden van 9 januari tot en met 5 februari jl.

Als gevolg van de nieuwe regels voor taxichauffeurs is het aantal taxi's op het taxiplatform bij het Centraal Station flink afgenomen. Voor taxi's met pas resulteert dit in kortere wachttijden en een hogere omzet per chauffeur. Taxichauffeurs met pas bleken tijdens de handhavingsactie erg bereid tot medewerking en lieten zich positief uit over de intensieve politiecontrole. Ook de komende maanden blijft Politie Utrecht samen met de Inspectie intensief op de geldigheid van chauffeurspassen controleren. Dat wordt gecombineerd met controle op andere wet- en regelgeving.

De intensieve controles zijn uitvloeisel van het convenant dat de vier grote steden, waaronder gemeente Utrecht, hebben gesloten met het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de taxibranche meer te reguleren en de kwaliteit ervan te verbeteren. Onderdeel van het convenant was dat taxichauffeurs alleen met geldige chauffeurspas mogen rijden. Als eis voor deze pas geldt dat ze met succes een chauffeursexamen moeten hebben afgelegd. De eis van vakbekwaamheid voor taxichauffeurs is ingevoerd om de kwaliteit van het werk van taxichauffeurs beter te waarborgen. Daarbij wordt vooral toegezien op de dienstverlening, stratenkennis en beheersing van de Nederlandse taal.

Op 1 januari jl. liep de in het convenant afgesproken overgangsperiode van anderhalf jaar af. Gedurende deze periode jaar hadden taxichauffeurs de gelegenheid om het vereiste chauffeursdiploma te halen. Hierover hebben zowel de minister en de Inspectie van Verkeer en Waterstaat herhaaldelijk gecommuniceerd. Deze informatievoorziening in combinatie met controles van de afgelopen jaren hebben naar alle waarschijnlijkheid bijgedragen aan de strikte naleving van de regels door de taxichauffeurs in Utrecht.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, bestuurscommunicatie 030 286 11 48 of met Marco Barten, Politie Utrecht, 030 657 86 55.