Noodzaak 'hangplek' ouderen doorgedrongen tot politiek

Nationaal fonds ouderenhulp

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp is verheugd dat haar initiatief om hangplekken voor ouderen te bevorderen door de PVDA is overgenomen. Wel wordt hier een belangrijk punt over het hoofd gezien: ouderen wensen niet weggestopt te worden in servicepunten bij verzorgingstehuizen, maar willen hun ontmoetingsplekken (hangplekken) midden in de maatschappij! Bijvoorbeeld in winkelcentra en horecabedrijven.

De diensten van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, zoals de boodschappen-begeleidingsdienst, de klussenbus, begeleiding bij de financiële administratie, het zijn allemaal voorbeelden van diensten die nu ook in het nieuwe pamflet van de PVDA genoemd worden.

Ook het automatisch verwerken van belastingkortingen voor ouderen door de belastingdienst, wat het Nationaal Fonds Ouderenhulp al lange tijd bepleit, is nu overgenomen door de PVDA. Op dit moment moeten ouderen zelf hun kortingen nog aanvragen, maar door onbekendheid maakt zo'n 40% geen gebruik van voorzieningen waar men wel recht op heeft.

De politiek erkent nu eindelijk de groeiende maatschappelijke behoefte aan de diensten die het Nationaal Fonds Ouderenhulp ontwikkelt, voor de groep kwetsbare ouderen. De feiten: 300.000 ouderen voelen zich extreem eenzaam, en dat aantal zal verdubbelen bij ongewijzigd beleid, volgens prognoses van het CPB en NIGZ. 200.000 ouderen leven onder de armoedegrens; volgens de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling zal het aantal relatief arme ouderen over 15 jaar 500.000 bedragen.

Zoals Verbeet van de PVDA terecht aangeeft: bovengenoemde diensten kunnen in de toekomst heel goed geïntegreerd worden in de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Het Nationaal Fonds Ouderenhulp roept gemeenten dan ook op om actief met ons mee te denken over de invulling van de WMO.