Unie KBO houdt PvdA nauwlettend in de gaten

Unie kbo

Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, heeft met veel enthousiasme het pamflet 'Met hart voor ouderen' met PvdA standpunten gelezen. De tien standpunten over ouderenbeleid hadden we ook zelf kunnen schrijven; ook wij zijn voor zaken als een welvaartsvaste AOW gekoppeld aan lonen, een ziektekostenpremie naar draagkracht, geen no-claim, langer en goedkoper thuis blijven wonen, alle noodzakelijke zorg in het basispakket, zelf het moment van pensioen bepalen, meer geld voor verpleeghuiszorg. Hart hebben voor ouderen is mooi. Maar uiteindelijk zijn senioren er natuurlijk alleen bij gebaat als de PvdA iets doet met haar standpunten. En dat zal de Unie KBO nauwlettend blijven volgen.

Enkele standpunten gaan over lokaal beleid. Gratis vervoer bijvoorbeeld. Bij elke gemeenteraadsverkiezingen wordt het goede voorbeeld genoemd van het gratis vervoer in de Belgische gemeente Hasselt. Na de verkiezingen wordt het altijd weer stil rond dit onderwerp. Mogen we deze keer van de PvdA-zijde rekenen op blijvende aandacht voor dit punt? De PvdA wil servicepunten voor ouderen. Gaat de PvdA zich landelijk hard maken om dit servicepunt opgenomen te krijgen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)?

De meeste punten in het pamflet gaan over landelijk beleid. We zien met belangstelling de uitwerking van deze standpunten in het verkiezingsprogramma van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2007. En we zijn benieuwd wat daarin staat over de AWBZ. Die missen we in dit rijtje standpunten. Diverse organisaties van zorgverzekeraars hebben voorstellen gedaan voor afschaffing of ingrijpende wijziging van de AWBZ. Voorstellen die erg nadelig zullen uitpakken voor ouderen die op langdurige zorg zijn aangewezen. Kortom: 'Met hart voor ouderen' is een goede begin. De Unie KBO zal de PvdA houden aan een goede uitwerking.


--------------------------------