PGGM


PGGM kiest voor vernieuwende aansturing beleggingsorganisatie Stabiel en hoog rendement leidend in lange termijn strategie

PGGM Investments scherpt zijn lange termijn strategie en daarmee beleggingsorganisatie aan. Dit is nodig omdat PGGM de laatste jaren een spectaculaire ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het belegd vermogen is sterk toegenomen en ook het aantal beleggingscategorieën en de complexiteit neemt enorm toe. PGGM kiest voor een nieuwe aansturing van haar beleggingen, georiënteerd op de fundamentele risicofactoren binnen de financiële markten. PGGM verlaat daarmee als één van de eerste pensioenfondsen de traditionele, op beleggingssoorten gebaseerde beleggingsorganisatie.

PGGM baseert zijn strategie op overtuigingen die leidend zijn in de beleggingskeuzes en het beleggingsproces. Zo zal PGGM:
* In het beleggingsbeleid het marktrisico en het actief beleggingsbeleid expliciet scheiden en sturen;
* Sterk inzetten op het benutten van schaalvoordelen die PGGM als grote belegger heeft en investeren in beleggingen met een (zeer) lange termijn horizon;

* Duurzaamheid in het beleggingsproces integreren.

Organisatie wijzigt
In de komende maanden past PGGM de beleggingsorganisatie aan. De verantwoordelijkheden op directieniveau worden aangepast. PGGM brengt het beleggingsbeleid van de totale portefeuille onder bij een aan te stellen CIO. Daarnaast wordt de directeur portfoliomanagement verantwoordelijk voor alle liquide actief en passief beheerde beleggingen.

Else Bos, CEO Investments en lid van de hoofddirectie PGGM: Onze deelnemers in de sector zorg en welzijn moeten kunnen rekenen op een goed pensioen bij een stabiele en lage pensioenpremie. Daartoe hebben wij een stabiel en hoog rendement op lange termijn nodig. Dat stabiele en hoge rendement halen wij met een evenwichtige portefeuille die bestaat uit marktrisico, actieve beleggingsstrategieën en alternatieve investeringen. We grijpen als institutionele belegger alle mogelijkheden aan om op basis van onze overtuigingen het beleggingsproces steeds te verbeteren en innovatieve beleggingsstrategieën toe te passen. Een integrale aansturing van het risicoprofiel van de portefeuille is daarbij cruciaal. Een beleggingsorganisatie die aansluit op deze visie ligt dan voor de hand.

PGGM stelt een Investment Comité aan dat de risicopositie van de totale beleggingsportefeuille zal gaan sturen. Het Investment Comité bestaat uit Else Bos (CEO Investments), Leo Lueb (Chief Investment Officer), Piet Roelandt (Director Portfolio Management), Henk Porte (Director Structured Investments a.i.) en Jaap van Dam (Chief Strategist).

De huidige directeur Equities, Leo Lueb, wordt benoemd tot Chief Investment Officer. Naast zijn portefeuillebrede verantwoordelijkheid heeft hij tevens de verantwoordelijkheid voor de afdeling, die zich zal richten op de beleggingscategorieën Portfolio of Strategies, Private Equity en lange termijn strategieën Leo Lueb: PGGM heeft over de afgelopen 10 jaar indrukwekkende resultaten geboekt door het voortouw te nemen met nieuwe beleggingscategorieën. Ik wil graag verder bouwen op deze successen.

De huidige directeur Fixed Income, Treasury en Commodities, Piet Roelandt, wordt benoemd tot directeur Portfolio Management en is hiermee verantwoordelijk voor de beleggingen in aandelen, obligaties en commodities. Daarbij zal hij ook de treasury en derivaten activiteiten aansturen. Piet Roelandt: Sinds ik in 2000 bij PGGM werk heb ik meegeholpen om een goed beleggingsproces neer te zetten. Het is een uitdaging om te blijven zoeken naar toegevoegde waarde voor PGGM. De nieuwe mogelijkheden die ontstaan door de integratie van het beheer van de verschillende beleggingsproducten in combinatie met het gericht inzetten van derivaten stellen ons in staat het rendement verder te verbeteren en de kosten laag te houden.

Jaap van Dam is per 1 december 2005 benoemd tot Chief Strategist en in die rol lid van het Investment Comité: PGGM is een systematische en gedisciplineerde belegger, ondersteund door kwantitatieve en kwalitatieve modellen. Met de hecht samenwerkende, innovatieve professionals die wij bij PGGM hebben zijn de voorwaarden voor verder succes aanwezig. Mijn ambitie is om hieraan een bijdrage te leveren, met als resultaat een goed en stabiel rendement voor onze deelnemers.

PGGM - 13 februari 2006