Gemeente Lingewaard


Liduinaterrein Bemmel wint
Gelderse prijs ruimtelijke kwaliteit
foto liduinaterrein
De Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit is toegekend aan het project 'Herstructurering Liduina-terrein' in Bemmel. Juryvoorzitter Jan Terlouw maakte de winnaar donderdagmiddag 9 februari bekend tijdens het streekplansymposium in Musis Sacrum te Arnhem. Gedeputeerde Theo Peters reikte de prijs uit aan burgemeester Rob Persoon van Lingewaard.

Toen we met Liduina een nominatie hadden binnengesleept was dat een grote waardering. Dat Lingewaard nu de hoofdprijs heeft, slaat alles. Ja, ik ben aangenaam verrast'', zo verklaart een opgewekte burgemeester.

Voorzitter Terlouw zei dat de jury bijzonder gecharmeerd was van het kleinstedelijke Liduina-terrein en de manier waarop het is ingebed in het grote centrumplan. Fraaie architectuur slaat de zo gewenste brug tussen het nieuwe en het oude Bemmel. Hij benadrukte dat deze fraaie architectuur niet de doorslag gaf, maar dat juist een aantal andere aspecten dat deden. Het lukt bijvoorbeeld maar zelden om verschillende bewonersgroepen, waaronder ook minder vermogenden (in meerdere opzichten) een plek te gunnen, terwijl dat niet tot een minder zorgvuldige of rijke gevel leidt. Wat de jury zeer aansprak, aldus Terlouw, was de grote verscheidenheid in bewonersgroepen. In het Liduina-terrein stijgt dit sociale aspect uit boven het niveau van de architectuur. Verder zijn voor verkeersafwikkeling en parkeerproblematiek praktische oplossingen gevonden.

Andere kandidaten
Meer gemeenten dongen mee naar de Gelderse prijs. Dat waren Lingewaard, Culemborg, Lochem, Doesburg, Veessen, Zetten, Ede en Arnhem.

De provincie selecteerde deze projecten uit de plannen die dagelijks voor beoordeling bij haar binnenkomen. Plannen voor bijvoorbeeld vernieuwing of uitbreiding van kernen of voor nieuwe bedrijventerreinen. Daar zitten soms 'juweeltjes' bij, die niet op een standaardmanier zijn uitgewerkt en daarom een breder publiek verdienen.

Bericht geplaatst 10 februari 2006