Gemeente Lingewaard


Lingewaard betaalt aanvullende
ziektekostenverzekering minima
Voor inwoners van Lingewaard met een minimum inkomen sluit de gemeente een collectieve ziektekostenverzekering af. Het gaat om een aanvullend verzekeringspakket bedoeld voor inwoners met een inkomen tot 115 procent van de bijstandsnorm. Met verzekeraar Menzis is per 1 maart een jaarcontract afgesloten.

Menzis heeft inmiddels met veel gemeenten een collectieve verzekering afgesloten. De aanbieding is dan ook regionaal getoetst. Een belangrijke eis was dat de aanvullende verzekering er voor zorgt dat de minima een groter bereik krijgen tot de medische voorzieningen.

Volgens het college heeft een collectieve verzekering een belangrijk voordeel. Naast de collectieve korting, hoeft men niet meer voor elke medische voorziening bij de gemeente een bijzondere bijstand aan te vragen. ,,Daarmee wordt bovendien minder vergoedingen misgelopen, omdat de minima via Menzis automatisch de volledige vergoeding krijgt'', zo meldt wethouder Henk Janssen van Zorg Werk en Inkomen.

Vijfhonderd klanten
De doelgroep van het pakket Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ) bestaat uit uitkeringsgerechtigden die een uitkering hebben van de ABW, IOAZ en IOAW. Ook meeverzekerd zijn de kinderen jonger dan achttien jaar. Daarnaast is het pakket bedoeld ook inwoners met een minimum inkomen van 115 procent boven de bijstandsnorm, waarbij het vermogen niet hoger ligt dan de vrijlatingsgrens.

De regeling geldt voor ruim vijfhonderd klanten met partners. Uitgaande van het duurste pakket houdt het college rekening met zo'n vijftig euro per klant. Het college heeft hierover vorige week een besluit genomen

Inwoners die geen uitkering hebben en toch menen dan ze voor deze regeling in aanmerking komen, kunnen contact opnemen met de afdeling Zorg Werk en Inkomen, telefoon 026-3269131.

Zie ook: Bijstandsnormen inclusief vakantiegeld per 1 januari 2006
Artikel geplaatst op 13 februari 2006