Erasmus MC


13-02-2006: Door vroegtijdig opsporen taalstoornissen minder kinderen naar speciaal onderwijs Voorstel aanpassing JGZ-beleid door onderzoekers Erasmus MC

Vroegtijdig opsporen van taalstoornissen bij tweejarige peuters leidt tot een daling van 30% in het aantal kinderen op het speciaal onderwijs en tot een betere taalvaardigheid. Vroege opsporing van een scheefgroeiende rug leidt niet tot een daling in het aantal operaties als gevolg van deze aandoening. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC naar de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Nederland. Deze resultaten hebben gevolg voor het bestaande JGZ beleid. De onderzoekers maken deze resultaten vandaag bekend tijdens het congres 'Evidence based JGZ 0-19 jaar'.

Het onderzoek naar vroege opsporing van taalstoornissen is tussen 1995 en 2003 uitgevoerd onder ruim 10.000 kinderen in Limburg, Den Haag en Tilburg en omgeving. Door vroege opsporing en behandeling van de taalstoornissen, zouden tot de leeftijd van 8 jaar jaarlijks ongeveer 2500 kinderen extra in het regulier onderwijs kunnen blijven die anders naar het speciaal onderwijs hadden moeten gaan. De methode leidt ook tot 30% meer doublures in de klas vanwege taal/spraakproblematiek in het reguliere onderwijs en kan als zodanig worden gezien als een alternatieve wijze van opvang van kinderen binnen het reguliere onderwijs.

De additionele screeningskosten bedragen zo'n 2 miljoen euro per jaar. Daarmee is naar verwachting een besparing van mogelijk 5 miljoen euro per jaar op speciaal onderwijs te realiseren. Het is in Nederland voor het eerst dat de effectiviteit en kosteneffectiviteit van een specifiek taalscreeningsinstrument is onderzocht op basis van een grootschalig gerandomiseerd onderzoek. Gezien het succes van het vroegtijdig opsporen van taalstoornissen adviseren de onderzoekers een landelijke invoering van deze screeningsmethode, het zogenoemde VTO-taalsignaleringsinstrument.

Het screenen op het ontstaan van een scheve rug (scoliose) heeft als doel om de scoliose vroegtijdig op te sporen, zodat de patiënt kan worden behandeld met een brace, waarmee de kans op een operatie aanzienlijk moet worden verkleind. Over het nut van deze screening woedt in Nederland al enige tijd discussie. De resultaten uit het onderzoek van het Erasmus MC tonen niet aan dat deze screening leidt tot een afname van het aantal operaties. De onderzoekers adviseren daarom tot afschaffing van dit beleid.