Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 6 Ministerie van BZK tevreden over kwaliteit gegevens gemeentelijke basisadministratie
13-02-2006

Zaanse Cultuur Prijzen 2006
De Zaanse Cultuur Prijzen worden jaarlijks toegekend aan personen die bijzondere prestaties op cultureel gebied hebben verricht of een belofte voor de toekomst zijn. De culturele categorieën zijn Literatuur, Beeldende Kunst, Podiumkunst, Muziek- en zangkunst en Erfgoed. In 2006 zal de nadruk worden gelegd op prestaties die verricht zijn in de categorie Muziek- en zangkunst.

Vorig jaar lag de nadruk op de Podiumkunst en zijn er twee aanmoedigingsprijzen uitgereikt. Aan VJ Harmen van 't Loo, alias McMotion en theatergroep NEST. De gemeenteraad wordt hierover per brief geïnformeerd.

Nota verbonden partijen
Het College van B&W heeft ingestemd met de Nota Verbonden Partijen. De nota wordt naar de Raad gestuurd ter vaststelling.

Waarom deze nota? Dat is een verplichting die voortvloeit uit de Gemeentewet: gemeentes moeten beleid hieromtrent vastleggen.

Wat zijn `verbonden partijen'? Verbonden partijen zijn rechtspersonen waarin de gemeente een bestuurlijk én een financieel belang heeft. Bestuurlijk belang betekent dat de gemeente een zetel in het bestuur ervan heeft, of stemrecht. Financieel belang houdt in dat de gemeente er geld in steekt dat ze kwijt is als de verbonden partij failliet gaat. Of als de financiële problemen verhaald zouden kunnen worden op de gemeente.

Wat is de kern van het beleid van Zaanstad? Drie uitgangspunten:
* Zaanstad heeft primair een voorkeur voor deelname aan een publiekrechtelijke samenwerkingsvorm. Secundair is er een voorkeur voor deelname aan een privaatrechtelijke vorm of publiek private samenwerking.

* Zaanstad neemt alleen deel in een publiekrechtelijke samenwerkingsvorm als dit een versterkend effect heeft voor het kunnen uitvoeren van de zogeheten `democratische control'.
* Zaanstad is terughoudend bij deelname aan privaatrechtelijke samenwerking of publiek private samenwerking. Als hier wel voor gekozen wordt, dan zal het College toezien op duidelijke functiescheiding. In principe nemen raadsleden, wethouders en ambtenaren geen plaats in een bestuur of raad van toezicht van zo'n samenwerkingsvorm.

Beleidsgestuurde Contractfinanciering
Het College van B&W heeft een bestuursopdracht gegeven aan de dienst stad voor het onderwerp Beleidsgestuurde Contractfinanciering. BCF is een nieuwe, zakelijke manier van subsidieverlening aan verschillende grotere organisaties in Zaanstad op het gebied van cultuur, recreatie en zorg. De subsidieverlening vindt plaats op basis van meerjarige contracten en heldere prestatie-afspraken.
Het College heeft kennisgenomen van de voortgang van deze nieuwe aanpak. Werkendeweg wordt steeds meer ervaring opgedaan, zowel bij gemeente als bij de instellingen. Het college heeft de dienst nu opdracht gegeven een aantal mogelijke verbeterpunten nader uit te werken. Dan gaat het om:

* de 30/70 regeling (70 % voor meerdere jaren vastleggen, 30 % variabel

* loon- en prijscompensatie in relatie tot werkelijke kostenstijgingen bij de instellingen

* de subsidieverlening in 13 termijnen

* dualisering (budgetrecht en verordening vaststellen door de Raad). Binnen deze kaders mogelijk meerjarige contracten door het College laten aangaan.

Jaarverslag Leerplicht 2003-2005
Burgemeester en Wethouders nemen kennis van het Jaarverslag Leerplicht over de schooljaren 2003-2004 en 2004-2005. Het leerplichtbeleid van de gemeente Zaanstad is gericht op het behalen van een zogenaamde startkwalificatie door iedere jongere. Deze wordt verkregen met een havo-, vwo- of mbo diploma (niveau 2). Met een startkwalificatie heeft een jongere een betere kans op geschoold werk.

De gemeente Zaanstad heeft twee leerplichtambtenaren die toezicht houden op de naleving van de Leerplichtwet uit 1969. Zij hebben tot taak om jongeren, ouders/verzorgers en scholen te adviseren als er sprake is van spijbelen of van andere problemen waardoor schooluitval of voortijdig schoolverlaten dreigt. Daarnaast heeft de leerplichtambtenaar de speciale bevoegdheid om personen te horen en om proces verbaal op te maken.

Sinds 2003 werken de leerplichtambtenaren intensief samen met de scholen en hulpverlenende instanties. Hierdoor is het aantal `verzuimdossiers' fors toegenomen. In de periode 2003-2005 zijn in totaal 701 dossiers afgehandeld. In maximaal tachtig procent van de gevallen is de leerling naar school teruggekeerd en is de opleiding weer opgepakt. In zo'n twintig procent van de gevallen was de interventie niet succesvol. Veelal is hier sprake van complexe problematiek in het gezin.

Goed resultaat bij controle persoonsgegevens
Burgemeester en Wethouders nemen kennis van de auditrapportage van het Ministerie van BZK over de kwaliteit van de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Bij deze driejaarlijkse verplichte controle wordt gekeken of de persoonsgegevens van de burgers van de gemeente Zaanstad correct zijn opgenomen in de GBA. De resultaten van de audit luidden:
1) de kwaliteit van de in de bevolkingsadministratie opgenomen gegevens is uitzonderlijk goed;
2) de bescherming van de persoonsgegevens is goed geregeld; 3) in geval van calamiteiten is het mogelijk het huidige niveau van dienstverlening aan de burger te continueren.

Toewijzing kermisstandplaatsen 2006
Het College van B&W heeft de gunningslijsten van de 5 kermissen in Zaanstad voor het jaar 2006 vastgesteld. B&W legt de volgende drie besluiten ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad:
* verplaatsing van de kermis in Krommenie van de Rosariumlaan naar de Heiligeweg;

* het vervallen van de najaarskermis in Wormerveer;
* goedkeuren van een nieuwe kermis in Zaandijk op het John Lennonplein en een gedeelte van de parkeerplaats Bannehof.

Tijdelijke subsidieverordening Jongerencultuur
Het College van B&W heeft de tijdelijke subsidieverordening Jongerencultuur Zaanstad 2006-2008 vastgesteld. Deze subsidieverordening is opgesteld ter uitwerking van een van de doelstellingen van het Actieplan Cultuurbereik, te weten het stimuleren en mede mogelijk maken van culturele activiteiten van, voor en door jongeren, met bijzondere aandacht voor allochtonen en vmbo-jongeren. De verordening geeft de toetsingscriteria voor subsidieaanvragen. Het Actieplan Cultuurbereik wordt gecofinancierd door het Ministerie van OCW. De subsidieverordening met toelichting worden ter vaststelling aan de raad voorgelegd.

Verder besloot het College:

* Een wijziging in de APV vast te stellen in verband met het realiseren van meer autodate plaatsen. Zaanstad heeft nu twee autodate plaatsen van Greenwheels bij de stations Zaandam. In de markt bestaat belangstelling voor het realiseren van meer plaatsen in Zaanstad. De gemeente is mogelijke andere plaatsen aan het onderzoeken.

* De notitie "Systematiek van Bestemmen" vast te stellen. De kern van de notitie is dat alle (onderdelen van) bestemmingsplannen en ontwikkelplannen verschillende mate van gedetailleerdheid, flexibiliteit en globaliteit kunnen hebben.

Bijgewerkt op 13-02-2006