Gemeente Zaanstad

Zaanstad verdeelt ruim EUR 1,2 miljoen rijksrestauratiesubsidies aan rijksmonumenten Groot deel van subsidie voor kerken en orgels 13-02-2006
De gemeente Zaanstad heeft het Gemeentelijke Restauratie Uitvoeringsprogramma Rijksmonumenten (GRUP) vastgesteld. In dit uitvoeringsprogramma staat de nieuwe verdeling van rijksrestauratiesubsidies aan rijksmonumenten. Een groot deel van de subsidie van in totaal EUR 1.261.401,-- wordt verdeeld onder religieuze objecten (kerken en orgels). In de gemeente Zaanstad staan 19 kerkgebouwen op de rijksmonumentenlijst en ook 16 rijksbeschermde orgels. Daarnaast wordt subsidie gegeven aan het instand houden van panden in de beschermde dorpsgezichten en aan het behoud van de molens.

Vier kerken
In het uitvoeringsprogramma komen vier kerkgebouwen in aanmerking voor subsidie: de reeds uitgevoerde restauraties van de r.-k. St. Odulphuskerk in Assendelft en de vroegere Vermaning der Waterlandse Doopsgezinden (`de Doofpot') in Zaandam, de Kogerkerk (momenteel in restauratie) en de nog te starten restauratie van de toren van de RK St. Bonifatiuskerk, in Zaandam. De exacte verdeling van de gelden voor deze restauraties is nog niet geheel bekend. In ieder geval gaat ruim EUR 650.000 naar deze restauraties.

De reden dat de verdeling nog niet gemaakt is, komt omdat de Bonifatiuskerk een herziene begroting heeft ingediend, waarvan de zogenaamde subsidiabele kosten nog niet exact bekend zijn. Naar aanleiding van de bouwkundige urgentie zal de Bonifatiuskerk de maximaal mogelijke subsidie kunnen ontvangen en overige drie kerken, vanwege de beperkte subsidiemiddelen, een gedeelte hiervan. Voorwaarde van de gemeente is wel dat de restauratie van deze kerktoren ook daadwerkelijk op korte termijn aanvangt.

Zeven orgels
In het GRUP worden alle ingediende restauratiesubsidieaanvragen van in totaal zeven orgels volledig gesubsidieerd. Het gaat om bijna EUR 350.000 en betreft de orgels in de NH St. Joriskerk (Westzaan), twee Oud-Katholieke kerken (Zaandam en Krommenie) en de twee NH kerken en de twee Doopsgezinde kerken in Wormerveer en Koog a/d Zaan. Door deze subsidies zullen de restauraties van de orgels in de NH Kogerkerk, de Oud-katholieke schuurkerk in Zaandam en de Oud-katholieke schuilkerk H. Nicolaüs in Krommenie ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. De orgels in de twee Doopsgezinde kerken zijn momenteel in restauratie; de andere genoemde orgels zijn reeds gerestaureerd.

Beschermde gezichten
Binnen het beschermde dorpsgezicht Gortershoek (Zaandijk) gaan subsidiebedragen naar de totaalrestauratie van het Weefhuis (ruim EUR 115.000) en de restauratie van de wandbespanningen van het Honig Breethuis (EUR 2.500 naast EUR 20.000 gemeentelijke bijdrage). Beide restauraties zullen in 2006 worden uitgevoerd.
Het houten woonhuis aan de J.J. Allanstraat 471, gelegen in het beschermde dorpsgezicht Westzaan en momenteel in restauratie, krijgt ruim EUR 30.000 subsidie.

Molens
Tenslotte krijgt Vereniging De Zaansche Molen een bedrag van bijna EUR 110.000 voor de reeds uitgevoerde deelrestauraties aan papiermolen `de Schoolmeester' in Westzaan en houtzaagmolen `de Gekroonde Poelenburg' en oliemolen `de Zoeker' op de Zaanse Schans.

Keuzes
Doordat de rijksbudgetten beperkt zijn, heeft het college keuzes moeten maken. Zo is het niet mogelijk gebleken de reeds uitgevoerde restauratie en herbestemming van de voormalige gortpellerij Van Gelder (Zwaardemaker) aan de Oostzijde in Zaandam en de nog te starten restauratie van watermolen `de Woudaap' in Krommenie van rijkssubsidie te voorzien.

Nieuwe regeling lijkt ongunstig
De gemeente Zaanstad vindt het een zeer verontrustende ontwikkeling dat dit waarschijnlijk voor de laatste maal is dat er aanzienlijke rijkssubsidiebedragen in restauratie van rijksmonumenten worden gestoken. Begin dit jaar is namelijk de rijksrestauratieregeling (BRRM) vervangen door een rijksinstandhoudingsregeling (BRIM). Kenmerkend voor die nieuwe regeling is het centraal stellen van onderhoud i.p.v. restauratie. Verder zijn in het BRIM de maximale subsidiebedragen relatief gezien gering, stromen de verschillende categorieën monumenten tot 2012 gefaseerd in en speelt de gemeente geen enkele rol meer bij de verdeling. De gemeente Zaanstad voorziet dan ook bij de rijksmonumenten oplopende restauratieachterstanden en een stuwmeer van duurder wordende restauraties.

De nieuwe regeling breekt met het oude monumentenzorgbeleid, waarbij tot nu toe altijd werd aangedrongen om restauraties niet uit te stellen om zo de restauratiekosten niet onnodig op te laten lopen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en diverse monumentenzorgorganisaties hebben dit signaal reeds vorig jaar meerdere malen aan staatssecretaris Van der Laan geuit, maar de regeling is desondanks ongewijzigd ingevoerd.

Bijgewerkt op 13-02-2006