Gemeente Aalten


13-02-2006
Harmonisatie subsidiebeleid
De gemeente Aalten heeft vorig jaar een nieuwe subsidieverordening vastgesteld. Dit was nodig, omdat de voormalige gemeenten Dinxperlo en Aalten elk hun eigen verordening hadden.

Er is nu dus één wettelijk kader. Toch zijn de grondslagen voor subsidieverlening niet altijd gelijk. Zo kan het voorkomen, dat twee vergelijkbare instellingen toch een heel verschillend subsidiebedrag ontvangen. Ook op dit gebied moet harmonisatie plaatsvinden. Bovendien zal het subsidiebeleid nadrukkelijker worden gebaseerd op gemeentelijk beleid en op meetbare prestaties van de instellingen. Bovendien moet het nieuwe beleid klantvriendelijk en begrijpelijk zijn, met zo min mogelijk regels.Burgemeester en wethouders hebben op 31 januari 2006 besloten akkoord te gaan met het plan van aanpak voor een nieuw subsidiebeleid. Dit houdt in: de ontwikkeling van een nieuwe subsidieverordening met nieuwe beleidsregels. Een klankbordgroep, bestaande uit de leden van de raadscommissie Zorg, Onderwijs en Welzijn, zal de uitgangspunten voor het nieuwe subsidiebeleid bepalen. Vervolgens zal een informatieve bijeenkomst plaatsvinden voor de verenigingen die subsidie ontvangen, volgens planning in maart. De verenigingen ontvangen hiervoor binnenkort een schriftelijke uitnodiging.
Na het ontwikkelen van een eerste ontwerp voor de verordening en de beleidsregels, zal de klankbordgroep dit ontwerp toetsen aan haar uitgangspunten. Vervolgens wordt het concept voorgelegd aan de instellingen die subsidie ontvangen. Nadat zij hun meningen hebben kenbaar gemaakt, zal het eindconcept ter vaststelling worden aangeboden aan burgemeester en wethouders. Na het advies van de raadscommissie, zal de raad de verordening met beleidsregels definitief vaststellen. Volgens planning zal dit medio 2006 plaatsvinden.

Wethouder Willy Oort gaat enthousiast met dit project aan de slag. "Aalten heeft nu de kans, om een goed en duurzaam subsidiebeleid te ontwikkelen. Het is van groot belang dat we eens stilstaan bij de volgende vragen: 'welke activiteiten vindt de gemeente belangrijk?' en 'Waar willen we subsidie aan verlenen? Of anders gezegd: 'Waar willen we geld aan besteden?', aldus wethouder Oort.