Het Nederlandse Rode Kruis

13 februari 2006
Rode Kruis: embleem niet misbruiken in computergames

Het rode kruis-symbool is vaak de enige bescherming

Jeroen van den Boogaard is jurist bij de afdeling Humanitair Oorlogsrecht van het Nederlandse Rode Kruis. Waarom is het zo belangrijk dat het Rode Kruis-embleem niet in videospelletjes gebruikt wordt?

"Het is niet alleen verboden, maar de speciale beschermende waarde van het Rode Kruis-embleem wordt vaak aangetast., vertelt hij. Het Rode Kruis-symbool is vaak de enige bescherming van gewonden en hun verzorgers in gewapende conflicten. In feite betekent het ´Niet schieten!´ "

Rode Kruis wil adviseren
Dit initiatief is genomen door het Canadese, Britse en Amerikaanse Rode Kruis. Maar ook het Nederlandse Rode Kruis heeft al eerder geprobeerd iets te doen aan ongeoorloofd gebruik van het embleem in (gewelddadige) games, zegt Jeroen. Een bedrijf dat bezig was een oorlogsgame te ontwikkelen maakte geen gebruik van ons aanbod om te adviseren bij het ontwikkelen van het spel. Het aanbod blijft echter staan.

Respect voor de regels
Het Rode Kruis wil nu een dialoog met game-ontwikkelaars om verder misbruik van het Rode Kruis-symbool te voorkomen. Jeroen van den Boogaard zegt hierover: We willen wel samenwerken met een ontwikkelaar die het embleem correct gebruikt, als een symbool voor bescherming tijdens gewapende conflicten en waarbij de speler beloond wordt als hij het embleem goed gebruikt. Zulk soort games zouden het Rode Kruis helpen om respect voor de regels van oorlog te promoten.

Meer informatie:

* Over het gebruik van het Rode Kruis-embleem
* Humanitair Oorlogsrecht