Ingezonden persbericht


Discotheken voldoen in ruime mate aan regelgeving brandveiligheid

Uitgebreid onderzoek VROM-inspectie

Woerden, 13 februari 2006 - De meeste discotheken in Nederland voldoen voor het grootste deel aan de regelgeving op het gebied van (brand)veiligheid en gezondheid. Dat is de conslusie van de VROM-inspectie naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek onder discotheken. Het onderzoek wordt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De VROM-inspectie heeft onderzoek gedaan naar de naleving van regels en eisen rondom (brand)veiligheid en gezondheid in discotheken en vooral het toezicht hierop door brandweer en gemeenten. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:


. De meeste van de onderzochte discotheken voldoen voor het grootste deel aan de eisen die van toepassing zijn op bestaande gebouwen.
. Daarnaast voldoen discotheken aan vele (brand)veiligheidseisen voor nieuwbouw, die wettelijk helemaal niet vereist zijn.
. Bij discotheken zijn tekortkomingen geconstateerd, die echter geen directe bedreiging voor de veiligheid vormen.
. De geconstateerde tekortkomingen zijn bij eerdere inspecties door brandweer en gemeente in veel gevallen niet geconstateerd.
. De voorlichting en handhaving vanuit gemeente en brandweer laat veel te wensen over.
. Het kennisniveau vanuit gemeente en brandweer schiet tekort.
. In sommige gevallen is de kennis van de ondernemers niet toereikend. Dit is niet verwonderlijk, aangezien gemeente en brandweer het ook niet altijd blijken te weten.

In december vorig jaar werd door het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA) reeds geconstateerd dat de horeca en het bevoegd gezag de afgelopen jaren bewuster omgaan met brandveiligheid.

Overigens moet worden opgemerkt dat in het onderzoek op sommige punten onjuiste veronderstellingen zijn gedaan en dat de kwaliteit van veiligheid en gezondheid bij alle discotheken mede getoetst is op het niet wettelijk vereiste niveau voor nieuwbouw.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -