Gemeente Rotterdam

Nr. 48

ss Rotterdam arriveert later

Het stoomschip Rotterdam keert in het voorjaar van 2007 definitief terug naar Rotterdam. Volgens eerdere plannen zou het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn tijdens de Havendagen in september 2006 de haven binnenvaren. Om de kwaliteit van de inrichting van zowel het schip als de kade te kunnen waarborgen, hebben De Rotterdam b.v. en de gemeente Rotterdam enkele maanden extra tijd nodig.

Aanvankelijk was het de bedoeling het schip alleen te renoveren. Inmiddels ligt het ambitieniveau een stuk hoger. Het schip wordt volledig gerestaureerd. Zo is de ss Rotterdam inmiddels in zijn originele kleur grijs geschilderd, terwijl dit in eerste instantie niet het voornemen was. De omvang en de complexiteit van de werkzaamheden vergen extra tijd.

De ss Rotterdam is op dit moment op weg naar de één-na-laatste stopplaats. Vanuit het Spaanse Cadiz wordt het schip naar een werf in het Poolse Gdansk gesleept. Technici werken daar de komende maanden keihard aan onder meer de verdere inrichting van de bars, lounges en 278 hutten van het schip.

Ook de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Feijenoord bereiden zich op de thuiskomst van de oceaanstomer voor. Momenteel worden belangrijke wettelijke procedures voor onder andere de vrijstelling van het bestemmingsplan en de milieueffectrapportage doorlopen. De Maashavenkade op Katendrecht krijgt een ingrijpende opknapbeurt. Plannen voor de toevoerwegen, het parkeerterrein, entreegebouwen en nutsvoorzieningen krijgen op dit moment hun definitieve vorm.

De exacte datum waarop de ss Rotterdam in het voorjaar van 2007 naar Rotterdam afreist, is nog niet bekend.

Noot voor de redactie/