Intensivering Politie- en Justitiesamenwerking

Ministerie jus

http://www.justitie.nl

Ministerie van Justitie
Martin Bruinsma

070 370 6266

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Frank van Beers

070 426 8051

Gezamenlijk Persbericht


Minister Donner (Justitie) en minister Remkes (Binnenlandse Zaken) hebben vanochtend in Berlijn gesproken met hun Duitse collega's Zypries (Bundesjustizministerin) en Schäuble (Bundesinnenminister). Onderwerp van gesprek was de bilaterale samenwerking op justitie- en politiegebied, alsook de mogelijke samenwerking met betrekking tot het WK 2006 in Duitsland.

Er werd vanochtend o.a. gesproken over de intensivering van de samenwerking bij drugsbestrijding. De ministers Schäuble en Zypries waren van mening dat het huidige restrictieve beleid van Nederland t.a.v. cannabis en coffeeshops een goede aanpak is. De Nederlandse regering zet sterk in op de integrale aanpak van wietteelt, het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit en het tegengaan van 'drugstoerisme'. De grensoverschrijdende criminaliteit wordt gezamenlijk met de Duitse en de Belgische overheden aangepakt. Op korte termijn komt er een wetsvoorstel om het sluiten van panden die worden gebruikt voor illegale verkoop mogelijk te maken.

Tevens is gesproken over de voorbereiding van het Wereldkampioenschappen Voetbal 2006. In de aanloop naar het WK heeft Duitsland de wens kenbaar gemaakt om met een aantal landen die deelnemen aan de WK 2006 concrete afspraken te maken over politiële - en justitiële samenwerking, uitwisseling van informatie, samenwerking op het gebied van voorlichting en andere mogelijkheden van samenwerking. Kortom bevordering van de veiligheid gedurende de WK 2006. Gewerkt wordt aan een Memorandum of Understanding met afspraken over personele ondersteuning door Nederlandse politiediensten, begeleiding en observatie van supporters en uitwisseling van informatie door betrokken diensten. Dit geeft uitdrukking aan de politieke wil tot samenwerking op het terrein van openbare orde en veiligheid, voorkoming en opsporing van strafbare feiten en strafvervolging tijdens het WK 2006.


------------------