Unicef



Nigeria: 40 miljoen kinderen krijgen vaccinatie tegen polio 13 februari 2006, Abuja - In Nigeria is de eerste van in totaal vier vaccinatierondes tegen polio begonnen. Veertig miljoen kinderen jonger dan 5 jaar zullen worden gevaccineerd. De Wereldgezondheidsorganisatie wil tijdens deze vaccinatiedagen ook gevallen van vogelgriep opsporen.

In Nigeria is 41 procent van alle poliobesmettingen in de wereld te vinden. De noordelijke staten van Nigeria nemen bijna al deze gevallen voor hun rekening. Helaas zijn de besmettingen niet beperkt gebleven tot dit land; het poliovirus heeft in 2003 en 2004 kans gezien om slachtoffers te maken in achttien landen die tot dan toe poliovrij waren.

Nog een jaar nodig
Daarom zijn er dit jaar vier vaccinatierondes om het virus de kop in te drukken: in februari, maart, mei en juni. De laatste twee vinden alleen plaats in het noorden, omdat hier de meeste poliobesmettingen zijn. Deskundigen zeggen dat er nog minstens een jaar overheen gaat, voordat het poliovirus een halt is toegeroepen.

Vogelgriep
De vaccinatierondes worden met hulp van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgevoerd. De laatste organisatie wil tijdens deze dagen ook eventuele gevallen van vogelgriep opsporen. Zieken die longontsteking hebben, kunnen met het virus besmet zijn. Op deze manier hoopt de WHO mogelijke gevallen van vogelgriep vroegtijdig te kunnen signaleren.