Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

13-02-2006

Grootschalig onderzoek naar woon- en leefstijl

In februari en maart worden meer dan 30.000 huishoudens binnen de Drechtsteden benaderd om mee te doen aan "De Grote Woontest Drechtsteden"; een groot woononderzoek in deze regio. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de woon- en leefstijlen van individuele bewoners. Woningcorporaties, projectontwikkelaars en de Drechtstedengemeenten zijn initiatiefnemers van dit onderzoek en The Smart Agent Company uit Leusden voert het onderzoek uit. Het onderzoek start op 15 februari.

Verbeteren woonbeleid
De vragen uit de Woontest zijn heel divers. Ze gaan onder meer over voorzieningen, persoonlijke woon- en leefstijl en de huidige woning en woonomgeving. Via beeldmateriaal van allerlei woonmilieus, woonsferen, woonstijlen en buurten kunnen de deelnemers ook aangeven wat voor woningen en buurten hen aanspreken en welke juist niet. Met de kennis die de grootschalige enquête oplevert, willen de Drechtstedengemeenten, de projectontwikkelaars en de woningcorporaties het woonbeleid verder verbeteren.

Woontest; anders dan anders
Traditionele woononderzoeken gingen meestal over wat mensen van hun huidige woonsituatie vinden. De woontest gaat verder. De initiatiefnemers willen ermee te weten komen welke woon-en leefstijl mensen hebben en wat zij op basis daarvan in hun buurt of stad veranderd zouden willen zien. Twee op het oog dezelfde gezinnen kunnen immers een totaal andere leefstijl en uiteenlopende wensen hebben. Zo kan men te weten komen wat in welke buurt en/of gemeente belangrijk wordt gevonden? Hoe denkt de buurt bijvoorbeeld over een wijkpark? Ziet men dat als een plek om de hond uit te laten, als een ontmoetingsplek, als speelplaats of als een mooi stukje natuur?

Internet
Inwoners die geen brief ontvangen kunnen ook meedoen aan het onderzoek via internet: www.degrotewoontest.nl of een vragenlijst ophalen bij hun gemeentehuis, de woningcorporaties en/of de bibliotheek.

Prijzen
Om de mensen te bedanken voor het invullen van de vragenlijst, maakt men kans op een dinerbon van 25,- een cadeaubon (Irischeque) van 10,- of een rondvlucht van 45 minuten in een vliegtuig voor 3 personen boven hun eigen woonplaats. Er worden meer dan 300 prijzen verloot. Indien men via internet meedoet krijgt men aan het eind direct te zien of zij een prijs hebben gewonnen en bovendien ontvangen ze direct hun persoonlijk woonprofiel, dat laat zien wat voor een woonconsument zij zijn.

Dordrecht, 6 februari 2006