Gemeente Kerkrade

13.02.06: Wijkinfo in Kerkrade-West

Wijkwethouder West Jo Hanssen overhandigt de eerste wijkkrant aan de heer Mahr. De gemeente Kerkrade laat aanstaande woensdag onder alle huishoudens in Kerkrade-West de eerste Wijkinfo verspreiden. Deze wijkkrant informeert burgers in de wijk over zaken die de bewoners in de buurten rechtstreeks aangaan. De Wijkinfo komt uit op experimentele basis. In totaal worden er in Kerkrade-West ruim 7300 wijkkranten verspreid.

Wijkwethouder West Jo Hanssen overhandigde vanmorgen de eerste wijkkrant aan de heer Mahr uit West. De heer Mahr werd uitgekozen vanwege zijn inzet in het kader van `Bonus op Actie'.

Doelstellingen
De Wijkinfo heeft meerdere doelstellingen, zoals het informeren van bewoners over de werkwijze en activiteiten van de verschillende partners en de diverse platforms die opereren in de wijk en het verstrekken van informatie over projecten en belangrijke activiteiten in die wijk.

Lay-out en rubrieken
De Wijkinfo is uitgevoerd op A4-formaat en telt 8 pagina's in full colour. In dit experimentele exemplaar komen onder andere zaken aan de orde als het bewonersplatform Kerkrade-West, de buurtcup in de wijk Gracht (jaarlijks terugkomend buurtspektakel), een interview met wijkwethouder Jo Hanssen, het voorstellen van de wijkagenten in West, het jongerencentrum in de Campus Kerkrade en het Bibliotheek Servicepunt Kerkrade-West. Ook is er een uitgebreide lijst opgenomen met belangrijke telefoonnummers.

Bonus op Actie
In de Wijkinfo wordt een artikel gewijd aan `Bonus op Actie'. Deze actie is gericht op het belonen van initiatieven die bewoners nemen om hun eigen buurt leefbaar te houden. De heer Mahr onderhoudt bijvoorbeeld al jaren, met financiële ondersteuning van buurtbewoners, het kruisbeeld op de hoek Grachterstraat/Hamstraat in Kerkrade-West.

Wijkgericht werken in Kerkrade
De wijkkrant zou voor de gemeente Kerkrade een belangrijk middel kunnen zijn in het kader van het wijkgericht werken. Dit wijkgericht werken heeft als doel de afstand tussen gemeente en burgers te verkleinen en om bewoners, ondernemers en andere betrokkenen actief te betrekken bij het gemeentelijk beleid. Volgens het wijkgericht denken is Kerkrade verdeeld in Kerkrade-West, Kerkrade-Oost en Kerkrade-Noord. Sinds 2000 is er per wijk een wijkplatform waarin bewoners en professionele instanties de ontwikkelingen in de wijk bespreken en tevens worden er buurtschouwen georganiseerd waarin betrokkenen een buurt bezichtigen, problemen bespreken en trachten op te lossen. Naast het wijkplatform is er in elke wijk een bewonersplatform actief, dat bestaat uit afgevaardigden uit de wijken zelf en dat nauwe contacten onderhoudt met zowel de bewoners in de wijk als met het wijkplatform.