Gemeente Doesburg


week 07-2006

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 15 februari 2006, week 7.

BESTUURSVERGADERINGEN
Commissievergadering
De geplande vergadering van de commissie VROM van 16 februari 2006 zal geen doorgang vinden.

Besluiten van het college van burgemeester en wethouders Dinsdag 7 februari j.l. heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen:


- Naar aanleiding van een voorstel van D66 over invoering van de mogelijkheid tot burgerinitiatief heeft het college in zijn algemeenheid als standpunt geformuleerd, dat het op zich geen bezwaar heeft tegen een dergelijk voorstel. Wel vindt een meerderheid van het college dat het instrument van burgerinitiatief geen meerwaarde heeft ten opzichte van andere, reeds bestaande mogelijkheden voor burgers om zaken bij de raad(-scommissie) aan de orde te stellen. Binnen de commissie voor Bestuurs- en Organisatiezaken en vervolgens de gemeenteraad zal over dit onderwerp verder worden gesproken en een besluit worden genomen.


- Voor minima met thuiswonende en schoolgaande kinderen van 10 tot 18 jaar is besloten tot een regeling PC-project. Voor inwoners met een laag inkomen (tot 115% van de netto geldende bijstandsnorm) komt daarmee de mogelijkheid om in het bezit te komen van een computer, dit onder bepaalde voorwaarden.
De betreffende doelgroep zal binnenkort hierover worden geïnformeerd.


- Verder heeft het college besloten om aan de raad voor te stellen een zogenaamd voorbereidingsbesluit te nemen voor de woonwijken Molenveld Noord en Zuid en De Ooi. Een dergelijk besluit wordt noodzakelijk geacht, omdat voor de verdere afwikkeling van het ontwerpbestemmingsplan meer tijd nodig is dan vooraf ingeschat. Dit laatste houdt verband met de tijd voor een zorgvuldige beantwoording van de ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan.


- Desgevraagd (naar aanleiding van een vraag vanuit de CDA-fractie aangaande het parkeerbeleid), heeft het college als zijn reactie gegeven vooralsnog geen aanleiding te zien om het parkeerbeleid aan te passen en om de betaalde parkeertijd in de omgeving van het stadhuis aan te passen.


- Voor het project Eerste Hulp Bij Schoolverzuim heeft het college een financiële bijdrage toegekend. Vanuit dit project wordt kortdurende, preventieve hulpverlening geboden, die zich richt op leerlingen binnen het voortgezet onderwijs in de regio Achterhoek.

BOUWEN EN WONEN
Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op: 6-2-2006, De Pol 62: vervangen van een coniferenhaag door houten schutting.
6-2-2006, Verhuellweg 3b: vergroten en veranderen van twee industrieschoorstenen.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan vergunning verleend op:
7-2-2006, Ooipoortstraat 54: gedeeltelijk vernieuwen, veranderen van kozijn in achtergevel.

Verleende bouwvergunningen ex. Artikel 50 lid 4 WW Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan de vergunning verleend op:
8-2-2006, Van Brakellaan 9: oprichten van een berging.

Vrijstelling voorschriften bestemmingsplan en Verleende bouwvergunning ex. Artikel 19 lid 3 WRO
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen vrijstelling verleend van de voorschriften van het bestemmingsplan en bouwvergunning verleend op:
3-2-2006, Broekhuizerweg 5: plaatsen en vergroten van brandmuren. 7-2-2006, Prins Hendrikstraat 68: vergroten van een woning.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg
De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de welstandscommissie is gepland op dinsdag 21 februari 2006 vanaf 9.00 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de welstandscommissie worden voorgelegd. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

Kapvergunningen
De volgende kapaanvragen zijn ontvangen en liggen ter inzage:

Geraniumstraat 14: een esdoorn, ontvangen 31 januari. Veerpoortwal 25: 1 berk, ontvangen 1 februari.
Looiersgracht, achter Meipoortwal: 3 knotwilgen en 1 treurwilg, ontvangen 3 februari.

Voor de volgende boom is een kapvergunning verleend: Magnolialaan 66: een berk, verstuurd 7 februari, met herplantplicht.

OVERIGE VERGUNNINGEN
Vergunning op grond van de Wet op de Kansspelen Op 2 februari 2006 is aan Café du Midi, Meipoortstraat 1, 6981 DH te Doesburg, op grond van de Wet op de Kansspelen vergunning verleend voor het aanwezig hebben van 2 kansspeelautomaten.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

BELASTINGEN
in de raadsvergadering van 26 januari 2006 zijn de hierna genoemde (wijzigingen van) belastingverordeningen door de raad vastgesteld:

Nummer raadsbesluit

Soort verordening

7a

Verordening onroerende zaakbelastingen 2006

7b

Verordening belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten 2006

De besluiten treden in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.
De exemplaren van de besluiten tot vaststelling van (de wijzigingen van) de belastingverordening liggen vanaf heden, gedurende 14 dagen, voor een ieder ter inzage bij het publieksbureau. Desgewenst kunnen, tegen betaling van de daarvoor verschuldigde leges, één of meerdere exemplaren worden meegenomen.
Ook is bij de gemeente Doesburg een belastingregister beschikbaar, waarin alle (wijzigingen van) belastingverordeningen staan geregistreerd. Dit register kunt u inzien bij de cluster WOZ/Heffingen van de gemeente Doesburg.

MILIEU
Verleende stookontheffingen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende stookaanvragen ontheffing onder voorwaarden van artikel 5.5.1. van de Algemene Plaatselijke Verordening Doesburg 1999 en van artikel 10.63, tweede lid Wet milieubeheer verleend op:

06-02-2006, Eekstraat 16a: verbranden van snoeihout op één dag in de periode tussen 07-02-2006 en 04-03-2006;

06-02-2006, Parallelweg 8: verbranden van snoeihout op één dag in de periode tussen 07-02-2006 en 04-03-2006;

06-02-2006, Parallelweg 10: verbranden van snoeihout op één dag in de periode tussen 07-02-2006 en 04-03-2006;

07-02-2006, Eekstraat 11: verbranden van snoeihout op één dag in de periode tussen 27-02-2006 en 25-03-2006.

Voor inzage in de stukken behorende bij deze melding en/of nadere informatie, kunt u contact opnemen met de cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling (dhr. J.F.A. Hoveijn, tel. 0313 481 379).

OVERIGE MEDEDELINGEN
Gemeente Doesburg sluit collectieve ziektekostenverzekering voor mensen in de bijstand.
Het gemeentebestuur van Doesburg heeft het besluit genomen om met zorgverzekeraar Agis Zorgverzekeringen een collectieve ziektekostenverzekering af te sluiten voor de uitkeringsgerechtigden WWB, Ioaw en Ioaz van de gemeente.
Voordeel van een collectieve ziektekostenverzekering is dat de deelnemers een premiekorting op de basis- en aanvullende ziektekostenverzekering krijgen.
Met Agis Zorgverzekeringen is overeengekomen dat de uitkeringsgerechtigden van de gemeente Doesburg een aanbod krijgen om met terugwerkende kracht per 1 januari 2006 gebruik te maken van de basisverzekering Basispolis Basic en de aanvullende verzekering AV Optimaal Basis. Een voorwaarde is daarbij dat de premies van de basis- en aanvullende ziektekostenverzekering worden ingehouden op de uitkering en vervolgens doorbetaald worden aan Agis Zorgverzekeringen. De korting op de basispremie van de Basispolis Basic is 7½%, waardoor niet 89,90 maar 83,20 per maand per verzekerde betaald moet worden. De premie van de aanvullende verzekering AV Optimaal Basis bedraagt 25,90 per maand. De gemeente neemt hiervan maandelijks 7,00 per maand per deelnemer voor haar rekening. De aanvullende premie van de AV Optimaal Basis komt daarmee op 18,90 per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn zowel voor de basis en de aanvullende verzekering gratis meeverzekerd.
Alle uitkeringsgerechtigden krijgen of hebben inmiddels van de gemeente bericht ontvangen over een aanbod om van deze collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (bestaande uit de basisverzekering Basispolis Basic en de aanvullende verzekering AV Optimaal Basis) gebruik te maken.
Indien men geen gebruik maakt van dit aanbod, bestaat er geen mogelijkheid op de collectiviteitkortingen van Agis Zorgverzekeringen en van de gemeente.
Tot 1 maart 2006 is het nog mogelijk om over te stappen van de huidige zorgverzekeraar naar een nieuwe zorgverzekeraar. Indien mensen in de bijstand elders verzekerd zijn en gebruik willen maken van deze collectieve ziektekostenverzekering, dan wordt in de brief van de gemeente precies aangegeven welke stappen ondernomen moeten worden.

Verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Doesburg op dinsdag 7 maart 2006.
Op dinsdag 7 maart 2006 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Doesburg. Hierbij verloopt een aantal zaken iets anders dan u gewend bent. In de gemeente Doesburg staat het u vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te gaan stemmen. Op uw stempas staat wel het adres van een stemlokaal bij u in de buurt maar u bent niet verplicht om daar naar toe te gaan. Als het u beter past om in een ander stemlokaal te stemmen dan kan dat. Ook moet u voortaan uw stem uitbrengen op een stemmachine.

Stemmen met een Stempas
Om overal in Doesburg te kunnen stemmen zult u geen oproepingskaart maar een stempas ontvangen. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas niet vergeet mee te nemen.

Mocht u uw stempas kwijtraken dan kunt u, uiterlijk 4 maart 2006, schriftelijk een vervangende pas aanvragen bij het Publieksbureau in het stadhuis. Als u op zaterdag 4 maart 2006 nog een vervangende pas aanvraagt (brief + kopie legitimatiebewijs deponeren in de brievenbus van het stadhuis) dan moet u deze bij het Publieksbureau op maandag 6 maart 2006 ophalen. Mocht u later uw oude stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alleen met het nieuwe exemplaar. Op de dag van de stemming kan geen vervangende stempas meer worden uitgeschreven op een stembureau. Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De voorzitter van het stembureau kan u hierom vragen.

De stemmachine
Doesburg is overgegaan tot de aanschaf van stemmachines waarmee het rode potlood definitief verleden tijd is geworden. Het stemmen met een machine is eenvoudig. Wij kunnen ons voorstellen dat u belangstelling heeft om de stemmachine van te voren te bekijken. Daarom staat vanaf maandag 16 januari 2006 een demomachine opgesteld in de hal bij het publieksbureau. U kunt op deze machine oefenen om zo te wennen aan het gebruik ervan. Ook kunnen eventuele vragen over de stemmachine en over de gemeenteraadsverkiezingen in het algemeen gesteld worden aan de medewerkers van het Publieksbureau.
Het publieksbureau in het stadhuis is geopend van ma t/m do tussen 8.30- 14.30 uur; vrijdag van 8.30-12.00 uur en maandagavond tussen 18.00 en 19.30 uur.

Nieuwsflits groot onderhoud De Ooi nr. 6
Omleiding buslijn
Met ingang van 8 januari is de buslijn van Connexxion, die door De Ooi rijdt, omgeleid wegens werkzaamheden van nutsbedrijven en de aannemer die riolering moet vervangen. De omleiding van Connexxion duurt tot 7 april.
Bodemverontreiniging Seringenlaan
De bodemverontreiniging met minerale olie in de Seringenlaan is verwijderd. De tijdelijke toegangsweg via de Koppelweg wordt binnenkort verwijderd.
Stand van zaken
Vorige week dinsdag 7 februari is de aannemer na een periode van vorst weer begonnen met werkzaamheden aan het riool in het noordelijk deel van de Goudenregenstraat, Magnolialaan (gedeelte Goudenregenstraat tot Den Helder) en een deel van Lijsterbeslaan. Dit heeft tot gevolg dat tot en met 17 februari 2006 de ontsluiting van De Ooi via de Mgr. Bekkerslaan niet gebruikt kan worden. Het verkeer zal worden omgeleid. In de Magnolialaan zullen enkele verkeersremmende maatregelen worden aangebracht.
Ook zal een plateau worden aangebracht op kruising Goudenregenstraat/Prunusstraat. Omwille van de bereikbaarheid van de aanwonenden in de Prunusstraat zal het éénrichtingverkeer in deze straat ten tijde van deze werkzaamheden tijdelijk zijn opgeheven. Het herstel van asfalt in het noordelijk deel van de Goudenregenstraat, Magnolialaan (gedeelte Goudenregenstraat tot Den Helder) staat gepland voor eind maart 2006.
Voor een goede bereikbaarheid van de woningen in de opgebroken wegen zal een tijdelijke puinverharding worden aangebracht. De planning van de bovengenoemde werkzaamheden kan worden beïnvloed door de weersomstandigheden.
Informatieverstrekking
Iedere morgen tussen 09.00 en 09.30 is het directieverblijf aan de Koppelweg (op het terrein van Dremefa) open voor belangstellenden. De (tijdelijke) opzichter, de heer H. Thijs is dan aanwezig om informatie te verstrekken over het project. Ook kunt u, in het geval van dringende vragen, de heer Thijs telefonisch bereiken onder nummer 06-50213455.