Gemeente Haaren



* Gasaansluiting in de Noenes

Uitvoerige besprekingen en onderhandelingen tussen de gemeente Haaren, perceeleigenaren in het gebied de Noenes en Intergas Netbeheer hebben uiteindelijk geleid tot een doorbraak in het veiliger maken van het gebied de Noenes.
Nadat Intergas vorig jaar in eerste instantie rechtstreeks een offerte uitbracht aan de bewoners van de Noenes, spande het college zich in de tweede helft van het jaar in om een voorstel van Intergas op tafel te krijgen waarmee een groot gedeelte van de bewoners wel kon instemmen. Zij zijn het die immers de aanleg zullen moeten betalen. Een van de voorwaarden van Intergas was dat het gemeentebestuur dan als opdrachtgever zou optreden.
De gemeente stemde daarmee in onder voorwaarde dat minimaal 115 eigenaren in het gebied akkoord zouden gaan met het voorstel. Dit ambitieuze aantal is ruimschoots gehaald. Op dit moment hebben 129 eigenaren zich aangemeld voor een aansluiting op het aan te leggen gasleidingnet. Eigenaren die zich nog niet hebben gemeld kunnen dat doen tot 15 februari.

Het college besloot dinsdag 7 februari jl om definitief opdracht te geven aan Intergas om over te gaan tot het aanleggen van het gasleidingnet. Dat betekent dat Intergas nu aan de slag kan met het treffen van de nodige voorbereidingen.
Naar verwachting wordt eind maart al van start gegaan met de werkzaamheden in het gebied en zullen in juni alle eigenaren die zich hebben aangemeld kunnen worden aangesloten op het gasleidingnet. Dit betekent dat een groot aantal propaantanks die nu nog in het gebied liggen zullen verdwijnen.

Ook op de andere speerpunten in het kader van veiligheid wordt overigens vooruitgang geboekt. Een groot aantal paden in het gebied zullen door de bewoners worden aangepast en waar nodig verbreed, zodat het gebied beter bereikbaar is voor de hulpdiensten. Omdat voor de hulpdiensten ook postcodes steeds belangrijker worden om een adres te kunnen bereiken, ging de gemeente in overleg met TPG. Die gesprekken hebben er toe geleid dat TPG in beginsel instemt met het toekennen van postcodes aan de adressen op de Noenes, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Een van die voorwaarden is dat het aantal straatnamen wordt verminderd. Een voorstel daartoe wordt in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering behandeld. Het toekennen van deze postcodes betekent overigens niet dat de bewoners in het gebied voortaan hun post aan huis bezorgd krijgen. Wel worden mogelijk in de loop van dit jaar op enkele plaatsen in het gebied verzamelbrievenbussen geplaatst.